Dan Oružanih snaga BiH

Dan otvorenih vrata u Inžinjerijskom bataljonu brTP

23.11.2016

Povodom obilježavanja 11. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata“, kasarnu „Zdravko Čelar“ u Derventi je 23.11.2016. godine posjetilo oko 300 građana Dervente i okoline, uglavnom djece i omladine.

Ovaj događaj se redovno svake godine realizuje u Derventi i kao i uvijek nailazi na veliko interesovanje od strane srednjih i osnovnih škola na ovom području. Inžinjerijski bataljon je bio nosilac aktivnosti i ovom prilikom su posjetiocima prikazana sredstva iz sastava jedinice. Uz prezentovanje karakteristika tih sredstava izložene su i mogućnosti korištenja u slučaju pomoći stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda. Oni najmlađi i ovog puta bili su najdraži i najzahtjevniji gosti koji su od pripadnika bataljona iziskivali maksimalno angažovanje u vezi njihovih pitanja i interesovanja.

 

Inžinjerijski bataljon je ove godine bio angažovan u dvanaest općina širom Bosne i Hercegovine, a radovi su se odnosili na čišćenje riječnih korita, sanaciju klizišta, sanaciju i probijanje novih putnih trasa. Današnji događaj je prezentovao i bliskost i tijesnu saradnju Inžinjerijskog bataljona sa stanovništvom općine Derventa.

 

Pozivu za učešće u ovoj manifestaciji su se odazvali pripadnici Deminerskog bataljona, te Vatrogasna jedinica i Policijska stanica Derventa. Svako od  njih je imao posebno interesantan program što je znatno doprinijelo kvalitetu aktivnosti. Pripadnici Deminerskog bataljona su izveli veoma atraktivan program koji je sadržavao pronalaženje mina pomoću dresiranih pasa. Zbog svega, određen broj djece je izrazio želju da se i sami odazovu vojnom pozivu, koji kao i uvijek nosi sa sobom velike izazove i interesovanja.

 

info-brTP

3 FOTO GALERIJA