Dan Oružanih snaga BiH

Svečano postrojavanje povodom Dana Oružanih snaga BiH u kasarni “Kozara” u Banjaluci

29.11.2016

U okviru obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH, 29.11.2016. godine u kasarni “Kozara” u Banjaluci, održano je svečano postrojavanje jedinica smještenih na ovoj lokaciji. Između ostalih, izvršeno je i postrojavanje ešalona pripadnika Komande za podršku OS BiH.

Kako je u svom obraćanju rekao komandant Komande za podršku Oružanih snaga BiH general major Husein Tursunović, obilježavanje dana OS BiH u kasarni “Kozara” ima poseban karakter jer predstavlja uspješan primjer saradnje u izvršenju dodijeljenih zadataka jedinica iz operativnog sastava te jedinica podrške. 

“U proteklih jedanaest godina Oružane snage BiH su svojim profesionalnim i odgovornim izvršenjem zakonom propisane misije i zadataka u zemlji i inostranstvu, stekle povjerenje institucija vlasti, civilnog stanovništva, kao i značajan ugled u međunarodnoj zajednici. Iako se susrećemo sa određenim izazovima, smatram da smo i ove godine nastavili pozitivan trend”, istakao je general Tursunović. Prema njegovim riječima jedinice komande za podršku su tokom ove godine napravile značajan iskorak u izvršenju dodijeljene misije, a koja se prije svega odnosi na podršku operacijama OS BiH vezanih za personal, logistiku, obuku i doktrinu.

“Promocije novih klasa vojnika, podoficira, oficira, podrška i realizacija međunarodnih događaja (forum, konferencija, vježbe), međunarodni rejting centara za obuku, sigurnost skladišta naoružanja, rezultati inspekcija i uništenja MiMES, samo su neki od uspješno realizovanih planskih zadataka u ovoj godini. Očekujem da ćemo nastaviti naš zajednički napor u održavaju postignutih rezultata, ali i pokazati inicijativu za isticanje sposobnosti Oružanih snaga BiH”, rekao je general Tursunović, čestitajući Dan OS BiH svim prisutnim pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Ovom prilikom, uz čestitke, prigodnim riječima obratio se i komandant 6. pješadijske brigade brigadni general Radovan Ilić, koji je govorio o najznačajnijim rezultatima rada u prethodnoj godini, te prioritetnim ciljevima u narednom periodu.

Svečanom postrojavanju prisustvovali su najviši predstavnici komandi i jedinica smještenih na lokaciji kasarne „Kozara”, a između ostalih, među njima i brigadni generali Gojko Knežević i Marko Stojčić, te predstavnici lokalnih vlasti i drugih civilnih institucija, kao i predstavnici NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a.

Također, bila je ovo prilika da se pročitaju naredbe o dodjeli stimulativnih mjera u jedinicama.

Info:KP OS BiH

7 FOTO GALERIJA