Dan Oružanih snaga BiH

Svečano postrojavanje jedinica 5. pješadijske brigade OS BiH

1.12.2016

Svečanim postrojavanjem jedinica 5.pješadijske brigade na lokacijama razmještaja, dana 29. novembra 2016. godine, obilježena je 11. godišnjica osnivanja OS BiH - Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Dana OS BiH u kasarnama “7.muslimanske brigade” Zenica, “Mato Lucić-Maturica” Kiseljak, “Vojvoda Stepa Stepanović” Bijeljina i “Josip Karimović-Grabo” organizirale su komande bataljona za svoje pripadnike, dok je na lokaciji kasarne i zračne luke „Dubrave“ Komanda 5.pješadijske brigade bila nosilac aktivnosti svečanog postrojavanja, kako za svoje pripadnike, tako i za pripadnike jedinica drugih formacijskih cjelina OS BiH razmještenih na ovoj lokaciji.

Svečanom postrojavanju pored pripadnika Oružanih snaga BiH prisustvovali su predstavnici civilnih struktura vlasti kantonalnog i općinskog nivoa, predstavnici sigurnosnih agencija državnog i entitetskog nivoa, predstavnici EUFOR-a kao i lokalnih medijskih kuća.

Gostima i vojnicima na lokaciji Kasarna i zračna luka „Dubrave“ obratio se komandant 5.pbr brigadni general dr.Kenan Dautović. U svom govoru zahvalio se gostima na dolasku, te je naglasio glavne događaje koji su obilježili 5.pbr u ovoj godini, te postignute rezultate koje je ostvarila brigada.

General Dautović je iskoristio ovu priliku te je u ime nadređene komande, te sa nivoa 5.pješadijske brigade uručio pohvale i nagrade istaknutim pojednicima, pripadnicima 5.pbr za postignute rezultate u protekloj godini.

Po završetku zvaničnog dijela ceremonije, upriličen je TT zbor gdje je prisutnima prezentiran jedan segment operativnih sposobnosti pripadnika izvidačke čete 5.pbr, kao i dio naoružanja i opreme na upotrebi u OS BiH.

info-5.pbr

7 FOTO GALERIJA