Dan Oružanih snaga BiH

Centralna vojna svečanost u povodu Dana Oružanih snaga BiH održana u kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu

1.12.2016

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica OS BiH 1. decembra 2016. godine, uz prisustvo visokih domaćih i međunarodnih zvaničnika i dužnosnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu obilježen je 1. decembar – Dan OS BiH i 11. godišnjica od formiranja OS BiH.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić, zamjenici ministra odbrane Sead Jusić i Boris Jerinić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, kao i brojni dužnosnici svih nivoa vlasti, najviši predstavnici MO, generali OS BiH, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, bivši ministri odbrane BiH i penzionisani generali OS BiH.

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić i načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč.

Tokom obraćanja dr. Ivanić istakao je važnu ulogu Oružanih snaga BiH u današnjem društvu, te posebno pohvalio brojne aktivnosti koje pripadnici OS BiH realizuju u mirovnim misijama, pružanju pomoći civilnom stanovništvu kao i ostvarivanju svih drugih zadataka propisanih misijom. Pored toga, dr. Ivanić je naglasio važnost usvajanja dokumenta Pregled odbrane i modernizacije OS BiH, što će biti i prioritet u narednom periodu.

U svom obraćanju načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč je posebno naglasio da su OS BiH u proteklom periodu postigle zapažene i značajne rezultate kroz izvršenje zakonom definisane misije i zadataka OS BiH. Istakao je i značaj podrške koju OS BiH pružaju partneri iz međunarodne zajednice, a posebno NATO štab Sarajevo i  snage EUFOR-a u BiH, te dodao: „Funkcionisanje OS BiH tokom 2016. godine obilježili su brojni izazovi. Kroz racionalno planiranje, izrazili smo prioritete i uspješno realizovali sve pred nas postavljene zadatke. Uz maksimalno naprezanje ljudskih i materijalnih resursa, omogućili smo izvršenje svih redovnih i vandrednih aktivnosti, procesa obuke i osigurali plansko i redovno funkcionisanje OS. Bez  obzira na sve poteškoće koje su nas pratile, kvalitetnim i predanim radom ostvarili smo napredak i zapažene rezultate u izgradnji operativnih spodobnosti, implementaciji modernih NATO normi i standarda, učestvovanju u međunarodnim mirovnim operacijama, jačanju regionalnih inicijativa, operacijama humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, MiMES-a kao i procesu obuke pojedinaca, komandi i jedinica.“

Na kraju svečane ceremonije, zamjenik ministra Jusić i načelnik Jeleč uručili su posebna priznanja i nagrade pripadnicima OS BiH za postignute rezultate u protekloj godini, kao i za rezultate postignute na sportskim takmičenjima.

Nakon završetka svečane ceremonije, za sve goste je organizovan tehničko-taktički zbor naoružanja i opreme.

Info-ZS OS BiH

21 FOTO GALERIJA