Dan Oružanih snaga BiH

Dan otvorenih vrata u Komandi za obuku i doktrinu u Travniku

24.11.2017

U povodu aktivnosti obilježavanja 12. godišnjice Dana Oružanih snaga BiH, 23. novembra 2017. godine, u Komandi za obuku i doktrinu u Travniku realizirana je manifestacija „Dan otvorenih vrata“.

Gosti ove manifestacije, njih oko 120, bili su učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola, kao i djeca i odgajatelji iz obdaništa sa područja općine Travnik i Novi Travnik. Prisutnima se obratio komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Ilija Petrović koji je u svom uvodnom obraćanju pozdravio goste i zaželio im dobrodošlicu. Brigadir Petrović se kratko osvrnuo na značaj formiranja OS BiH, njihov razvoj kao i trenutna dostignuća, a koja se ogledaju kroz pomoć civilnom stanovništvu prilikom prirodnih nepogoda, pružanje pomoći u mirovnim misijama, aktivnosti na humanitarnom deminiranju, kao i drugim izazovima koji se stavljaju pred njih. U cilju promocije vojnog poziva, pozvao je sve mlade da nakon posjete KOiD i uvidom u aktivnosti koje izvode OS BiH, razmisle o profesionalnoj službi, kao o budućem zanimanju.

Pripadnici Komande za obuku i doktrinu u saradnji sa pripadnicima Centra za profesionalni razvoj i Centra za protivminsko djelovanje, za ovu priliku su pripremili sadržajan program sa veoma zanimljivim radnim tačkama. Gosti manifestacije imali su priliku da se upoznaju sa učionicama i prostorima gdje se izvode i najsloženije vježbe na karti, naoružanjem koje se koristi u OS BiH, te tenkovima i artiljerijskim oruđima koja se nalaze na lokaciji. Posebna pažnja tokom ove aktivnosti stavljena je na edukativni dio gdje su pripadnici Centra za protivminsko djelovanje upoznali posjetioce sa svim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava s kojima mogu da se susretnu i kako da reagiraju u takvim situacijama.

Gosti su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost domaćinu na pozivu, te organiziranom zabavno-edukativnom programu.

14 FOTO GALERIJA