Dan Oružanih snaga BiH

Dan otvorenih vrata u kasarni OS BiH „Zdravko Čelar“ Derventa

27.11.2017

U povodu obilježavanja dvanaeste godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u okviru manifestacije „Dan otvorenih vrata“, 23. novembra 2017. godine je oko 300 građana iz Dervente i okoline posjetilo kasarnu OS BiH „Zdravko Čelar“ u Derventi.

Ovaj događaj se svake godine realizira u kasarni OS BiH „Zdravko Čelar“ u Derventi i, kao i uvijek, nailazi na veliko interesiranje od strane učenika srednjih i osnovnih škola na ovom području. Cilj manifestacije je, između ostalog, prezentiranje karakteristika sredstava i opreme sa kojima raspolaže Inžinjerijski bataljon Brigade taktičke podrške, te su izložene mogućnosti korištenja istih u slučaju pomoći stanovništvu na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Pozivu za učešće u ovoj manifestaciji su se odazvali i pripadnici Deminerskog bataljona, Vatrogasna jedinica i CJB Derventa, kao pokazatelj jedne uspješne civilno-vojne saradnje u samoj općini Derventa. Svako od njih je imao posebno interesantan program, što je znatno doprinijelo kvalitetu same aktivnosti. Pripadnici Deminerskog bataljona su izveli program koji je sadržavao pronalaženje mina pomoću dresiranih pasa - tim „PREGA“, što je djeci bilo posebno interesantno.

Posjetioci su bili prezadovoljni prikazanim programom i radnim tačkama, a jedan broj djece je izrazio želju da se i sami odazovu vojnom pozivu, koji kao i uvijek sa sobom nosi velike izazove.

2 FOTO GALERIJA