Dan Oružanih snaga BiH

Prijem u povodu Dana OS BiH u Beogradu

7.12.2017

U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dvanaeste godišnjice njihovog osnivanja, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić prisustvovao je svečanom prijemu održanom u Beogradu 6. decembra 2017. godine.

Pored zamjenika Jerinića, prijemu su prisustvovali strani ambasadori i otpravnici poslova, svi vojni atašei akreditirani u Beogradu, izuzev Italije i Kanade koji su istovremeno bili u Sarajevu, te kadeti OS BiH koji se školuju na Vojnoj akademiji u Beogradu i pripadnici OS BiH koji se nalaze na višim oblicima usavršavanja.  Uz oko 170 zvanica, na prijemu je bio i vrh Ministarstva odbrane Republike Srbije i Generalštaba Vojske Srbije.

Prisutnima su se nakon intoniranja himni prigodnim govorima obratili ambasador BiH u Srbiji Nj.E. Lazar Mirkić i vojnik ataše BiH u Srbiji brigadir Robert Sušac.

U svom govoru brigadir Sušac je upoznao goste sa historijom OS BiH i njihovoj ulozi u pomoći stanovništvu prethodnih godina u borbi s prirodnim katastrofama, posebno naglašavajući misije u kojima pripadnici Oružanih Snaga učestvuju, kao i napore u dostizanju najviših standarda na putu ka evroatlantskim integracijama.

U razgovorima sa predstavnicima zemlje domaćina, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom uz želju da se tako nastavi i u budućnosti. Također, svi prisutni ambasadori i otpravnici poslova izjavili su da je uspješna saradnja između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije pozitivan primjer ostalim zemljama u regionu.

Info - Ured vojnog atašea u R. Srbiji

11 FOTO GALERIJA