Dan Oružanih snaga BiH

Dan otvorenih vrata na lokaciji kasarne „Božan Šimović“, Čapljina

21.11.2018

U povodu obilježavanja 13. godišnjice formiranja Oružanih snaga BiH, u kasarni „Božan Šimović“, Čapljina, 20. novembra 2018. godine održan je Dan otvorenih vrata koji su organizovali Komanda 4. pješadijske brigade i 4. logistički bataljon Komande logistike.

Oko 400 učenika, nastavnika i direktora osnovnih škola „Kočerin“ - Široki Brijeg, „Vladimir Pavlović“ – Čapljina, “Lipanjske zore” Bobanovo selo, „Antun Branko Šimić“ - Mostar, te srednjih škola „Jurja Dalmatinca” - Mostar, „Čapljina“ – Čapljina, „Stolac“ – Stolac i Gimnazije „Fra Grga Martić“ iz  Posušja imali su priliku upoznati se sa životom i radom pripadnika OS BiH u kasarni “Božan Šimović”, te pogledati dio naoružanja i opreme koji se koriste u OS BiH.

Druženje je započelo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine od strane Vojnog orkestra OS BiH u kino sali te pozdravnim riječima komandanta 4.pbr brigadira Zdravaka Reze, koji je gostima zaželio dobrodošlicu, te im zaželio da se ugodno osjećaju u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

Prisutnima se obratio i zamjenik komandanta NATO štaba u BiH brigadir Morten Henriksen koji je boravio u radnoj posjeti 4.pbr. Druženje sa učenicima osnovnih i srednjih škola je nastavljeno predstavljanjem 4.pbr putem kratkog informativnog brifinga.

Predmetna aktivnost iskorištena je za promociju vojničkog poziva, kojom prilikom je održan nastavni čas od strane predstavnika za regrutaciju i tranziciju Čapljina na temu „Kampanja promocije vojničkog poziva za 2019. godinu“.

Organizovan je i mini kviz za učenike, a oni koji su znali tačne odgovore nagrađeni su prigodnim poklonima koje su obezbijedili Komanda 4.pbr i NATO štab.

Pored realizovane obuke/nastave, u sklopu boravka u kasarni „Božan Šimović“, učenicima i nastavnicima je prezentovano naoružanje, oprema i obučenosti pripadnika OS BiH.

Pripadnici OS BiH iz Čapljine su iskoristili ovaj boravak učenika da na najdostojanstveniji način predstave OS BiH i prošire saradnju sa lokalnim stanovništvom.

info – 4.pbr

17 FOTO GALERIJA