Dan Oružanih snaga BiH

Prijem u Londonu povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH

4.12.2018

Svečani prijem povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održan je 3. decembra 2018. godine u zgradi Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu. Događaju, kojim je u Londonu prvi put proslavljena godišnjica formiranja Oružanih snaga naše zemlje, domaćin su bili ambasadorica Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Valentina Marinčić i brigadir Nedžad Sadiković, vojni ataše Bosne i Hercegovine u toj zemlji.

Ambasadori, visoki povjerenici, najviši vojni predstavnici zemalja akreditiranih u UK, predstavnici institucija zemlje domaćina, posebno Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane, britanski uglednici – prijatelji Bosne i Hercegovine i predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore u velikom su broju prisustvovali ovom prijemu. Prijemu su prisustvovali i naši kadeti koji se trenutno nalaze na školovanju u Velikoj Britaniji.

 

U pozdravnoj riječi ambasadorica Marinčić je istakla da je „reforma odbrane bila jedan od teških, ali ključnih koraka u izgradnji BiH kao funkcionalne demokratske države, te čvrsti dokaz spremnosti i odlučnosti da se prevaziđe nesretna prošlost i okrene izgradnji bolje i zajedničke budućnosti.“ „Reforma odbrane“, posebno je naglasila ambasadorica Marinčić,  „nesumnjivo spada u jedan od najvećih uspjeha u okviru reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.“  Dodala je i kako Bosna i Hercegovina na tom iznimnom putu nije bila sama, te da su „podršku, tehničku pomoć, obuku i opremu pružile mnoge prijateljske zemlje i partneri, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, i mi im dugujemo zahvalnost.“ 

 

Brigadir Sadiković je u svom obraćanju istakao da, „usprkos izazovima, reforma odbrane i Oružane snage BiH pružaju primjer uspješnosti, te imaju dalekosežne pozitivne efekte na evroatlantski put zemlje. Bosna i Hercegovina je ostvarila pozitivne korake na putu aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), i taj će se trend nastaviti. Ostvareni su značajni rezultati po pitanju razvijanja operativnih sposobnosti i interoperabilnosti OS BiH, primjeni normi i standarda NATO-a, jačanju regionalnih odbrambenih inicijativa i saradnje, deminiranju, kao i pružanju pomoći u slučaju prirodnih i drugih nesreća“, naglasio je brigadir Sadiković. On je kao posebno značajan istakao doprinos koji Bosna i Hercegovina daje međunarodnom miru i sigurnosti, prvenstveno kroz učešće u mirovnim i operacijama podrške miru koje predvode UN, EU i NATO.

 

Zaključujući svoje izlaganje brigadir Sadiković je istakao veoma dobru saradnju sa UK koja se, pored raznih veoma značajnih projekata, ogleda i u edukaciji i obuci pripadnika OS BiH. Za kraj on je iznio nadu da će se doći do povećanja i unapređenja ove saradnje.

 

Nakon održanih govora, gosti su imali priliku da probaju jela koja pripadaju tradicionalnoj bosanskohercegovačkoj kuhinji. U pripremi za realizaciju prijema učestvovali su svi članovi Ambasade, zajedno sa članovima svojih porodica.

9 FOTO GALERIJA