Dan Oružanih snaga BiH

U Moskvi obilježen Dan OS BiH

6.12.2018

Svečani prijem povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održan je 4. decembra 2018. godine u zgradi Kulturnog centra MIP-a RF u Moskvi. Domaćini prijema su bili ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji gospodin Mustafa Mujezinović i brigadir Rade Simić, vojni ataše Bosne i Hercegovine pri Ambasadi u Moskvi.

Prijemu je prisustvovalo više od 150 gostiju od kojih su najbrojniji bili vojnodiplomatski predstavnici i visoko rangirane diplomate iz oko 50 zemalja, predstavnici Ministarstva odbrane i drugih institucija i organizacija zemlje domaćina, ugledni privrednici i građani BiH koji privremeno žive i rade u RF i grupa studenata iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze na studijama u Moskvi.

Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, ambasador BiH je pozdravio prisutne goste, a prigodan govor održao je vojni ataše brigadir Rade Simić u kom je naglasio da se Dan OS BiH obilježava u Moskvi po prvi put, ali da je prošlo trinaest godina od uspješno sprovedene reforme u oblasti odbrane i formiranja jednih oružanih snaga u BiH.

U prvom dijelu govora prisutne je ukratko informisao o periodu prije reforme kada su postojale dvije odvojene i za vrijeme nemilih dešavanja nakon raspada bivše Jugoslavije kada su postojale tri zaraćene vojske.

U drugom dijelu obraćanja, navedeni su pozitivni rezultati nakon pristupanja NATO programu «Partnerstvo za mir», izgradnja kapaciteta Oružanih snaga BiH za djelovanje u zemlji, kao i učešće u misijama pod vođstvom Ujedinjenih nacija, NATO i EU.

Pristupanje BiH NATO-u je otvoren proces za koji je potrebno vrijeme i saglasnost političkih subjekata u BiH, ali u međuvremenu, nakon otvaranja VD predstavništva BiH u Moskvi, postoje realne mogućnosti za uspostavljanje bilateralne saradnje za koju su obje zemlje zainteresovane, zaključio je govor brigadir Simić.

Nakon ceremonijalnog dijela, gosti su imali priliku da probaju jela i pića koja pripadaju kuhinji sa naših prostora, a isto tako i ruskih. U pripremi i realizaciji aktivnosti učestvovali su svi članovi Ambasade, zajedno sa članovima svojih porodica.

Info – Vojni ataše BiH u Ruskoj Federaciji

7 FOTO GALERIJA