Dan Oružanih snaga BiH

Svečani prijem obilježavanja 13. godišnjice formiranja Oružanih snaga BiH u Vašingtonu

13.12.2018

Svečanim prijemom, 11. decembra 2018. godine u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Vašingtonu, obilježena je 13. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH. Događaju, kojim je u Vašingtonu obilježena ova godišnjica, domaćini su bili vršilac dužnosti ambasadora BiH u Vašingtonu Milenko Mišić i vojni ataše BiH u SAD-u brigadir Zoran Batarilo.

Svečani prijem je organiziran uz učešće velikog broja gostiju, od kojih su najbrojniji bili vojno-diplomatski predstavnici i visoko rangirane diplomate iz oko 60 zemalja, a učestvovali su i brojni predstavnici State Departmenta, predstavnici Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba SAD-a, predstavnici Nacionalne garde iz Marylanda (MDNG) i drugih institucija i organizacija zemlje domaćina, predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore, predstavnici medija i mnogi drugi.

U povodu obilježavanja 13. godišnjice OS BiH, prisutnima su se obratili vršilac dužnosti ambasadora BiH u Vašingtonu Milenko Mišić, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer (Metju Palmer), vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu SAD-a Laura Cooper (Kuper), direktor Zajedničkog štaba Nacionalne garde Maryland general Adam Flash (Fleš) i vojni ataše pri Ambasadi BiH u Washingtonu brigadir Zoran Batarilo.

Uz riječi zahvalnosti svim gostima, gospodin Milenko Mišić je istakao da će prijem i druženje sa uvaženim gostima jednim malim dijelom doprinijeti daljnjoj promociji BiH u ovoj zemlji, jačanju poslovnih kontakata, kao i unapređenju bilateralne saradnje između BiH i SAD. Naglasio je i da su od samog početka, Oružane snage BiH imale značajnu podršku SAD-a, te da su mnogi projekti usmjereni na jačanje naših kapaciteta provedeni uz podršku Nacionalne garde Maryland i SAD-a.

Gospodin Matthew Palmer, koji je predvodio brojnu delegaciju State Departmenta, u svom obraćanju je istakao da su na mnogo načina Oružane snage BiH jedna od velikih i uspješnih priča u posleratnom periodu BiH. Napomenuo je da integracija Oružanih snaga BiH nije bila mali zadatak, a mnogi su mislili da je to nemoguće. Ali, Oružane snage BiH i sada preduzimaju važne korake ka dubljoj saradnji s NATO-om, razvijanjem većih kapaciteta kroz obuku sa SAD-om i drugima. Na kraju se zahvalio na snažnom i trajnom partnerstvu između BiH i SAD-a, bilateralno i kroz NATO.

Gospođa Laura Cooper predvodila je delegaciju Ministarstva odbrane SAD-a (Department of Defense) i Oružanih snaga SAD-a iz Pentagona, u kome su bili i predstavnici odbrambenog, vojnog, mornaričkog, marinskog i ureda zračnih snaga za saradnju s vojnim atašeima stranih zemalja akreditiranih u Vašingtonu, te predstavnici ureda Nacionalnih gardi SAD-a. Između ostalih, u delegaciji su bili i bivša komandantica Štaba NATO-a u Sarajevu generalmajorica Giselle Wilz i brigadni general Kevin Wulfhorst, pomoćnik načelnika Štaba za obavještajne poslove Vojske SAD-a i drugi. Gospođa Cooper se zahvalila Oružanim snagama BiH na podršci koju Oružane snage BiH pružaju međunarodnim snagama u Afganistanu, gdje pokazuju visok nivo profesionalnosti i vojne spremnosti. Također je čestitala Bosni i Hercegovini na ponudi za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u. Istakla je da je to, prije svega, rezultat posvećenosti BiH u provođenju odbrambenih reformi, regionalne saradnje, kao i davanja svog doprinosa kolektivnoj sigurnosti.

Na kraju, gospoda Cooper i Palmer su potvrdili da će SAD nastaviti podržavati težnje BiH ka evroatlantskim institucijama, uključujući članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

Brigadni general Adam Flash, koji je predvodio visoku delegaciju Nacionalne garde Maryland (NGM) izrazio je zadovoljstvo partnerstvom između BiH i Marylanda. Tom prilikom istakao je da partnerstvo između BiH i Marylanda datira od 2003. godine i realizira se kroz razmjenu iskustava, zajedničku obuku, vježbe i pomoć civlnim i vojnim strukturama u BiH.

U pozdravnoj riječi brigadir Zoran Batarilo je istakao da su Oružane snage BiH primjer uspješnih reformi u postkonfliktnom društvu koje nam daje pravo da vjerujemo da se slične reforme mogu nastaviti u budućnosti sa istom ili jačom dinamikom. Također je naglasio kako pripadnici Oružanih snaga BiH danas, zajedno s partnerskim zemljama, učestvuju u mirovnim misijama širom svijeta, dajući doprinos miru i sigurnosti u svijetu. Zaključujući izlaganje, brigadir Batarilo je istakao veoma dobru saradnju s NGM koja se ogleda u konstantnom porastu broja planiranih i realiziranih aktivnosti. Ukazujući na veoma aktivnu saradnju između BiH i NGM, koja se cijeni kao koristan instrument za povećanje interoperabilnosti OS BiH sa NATO-om, brigadir Batarilo je dodao da podrška koju Nacionalna garda Maryland pruža kroz Državni partnerski program doprinosi i dugoročnoj stabilnosti u BiH, kao i da je ta saradnja pokazatelj partnerstva ne samo s Marylandom, nego i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Na kraju, brigadir Batarilo je izrazio zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu kako bi obilježili 13. godišnjicu formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Info - VDP BiH u SAD

11 FOTO GALERIJA