Dan Oružanih snaga BiH

Dan otvorenih vrata na lokaciji Mahovljani u povodu Dana OS BiH

24.11.2022

Manifestacija Dani otvorenih vrata, koju je organizirao 1. helikopterski skvadron u povodu Dana OS BiH, održana je 23. novembra 2022. godine na lokaciji Mahovljani. Ova manifestacija je imala za cilj da informiše zvanice i širu javnost o taktičko-tehničkim mogućnostima OS BiH kao i ulozi, značaju i doprinosu OS BiH u pomoći civilnim strukturama.

Lokaciju Mahovljani posjetili su učenici osnovnih i srednjih škola, mališani predškolskih ustanova i ostale civilne organizacije iz Laktaša, Banjaluke, Gradiške, Srpca i Kneževa. Sama aktivnost je organizirana kroz nekoliko radnih tačaka na kojima su pripadnici 1. HS-a prezentirali mogućnosti helikoptera Mi-8T, Gazela kao i avione Soko G-2 Galeb, Soko J-22 Jastreb, Soko G-4 Super Galeb i Utva-75. Posjetioci su također mogli videti vozila koja se koriste za opsluživanje i podršku letenja, a tu je bila i radna tačka sa pješadijskim naoružanjem koja je izazvala veliki interes. Do kraja dana 1. HS je, uz podršku 7. bataljona logističke podrške, ugostio preko 850 posjetilaca.

1.HS je Dan OS BiH obilježio  24. novembra svečanim postrojavanjem jedinice na platou ispred objekta komande 1.HS-a. Tom prilikom pukovnik Fadil Ramić je pripadnicima jedinice čestitao Dan OS BiH, nakon čega se pristupilo čitanju i dodjeljivanju stimulativnih mjera.

Info - br ZS i PZO

3 FOTO GALERIJA