Covid-19 Korona virus

U MO i OS BiH nema oboljelih od korona virusa COVID-19

13.3.2020

Sa 13.3.2020. godine, u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH nije evidentirano nijedno lice oboljelo od korona virusa COVID-19.

Jedna pripadnica Oružanih snaga BiH, po povratku sa službene aktivnosti iz Savezne Republike Njemačke, se iz preventivnih razloga trenutno nalazi u karantenu.

Što se tiče naših kadeta i profesionalnih vojnih lica (PVL), koji se nalaze na vojnom školovanju u inostranstvu, trenutno stanje je sljedeće:

Republika Italija

Kadeti u Italiji su u dobrom zdravstvenom stanju. Nastava je obustavljena, te se shodno tome iznalazi rješenje za smještaj dva (2) kadeta iz BiH na teritoriji Italije.

Republika Srbija

Svi kadeti i PVL na školovanju u Srbiji su u dobrom zdravstvenom stanju. Od 16. marta za kadete i PVL zabranjuju se izlasci i ulasci u vojne škole. Za sada nema naznaka prekida nastave.

Republika Turska

Svi kadeti i PVL na vojnim školama u Turskoj su zdravo. Postoji mogućnost da se od 16. marta nastava obustavi. Najvjerovatnije da će svi morati ostati u vojnim školama bez mogućnosti izlaska.

Republika Hrvatska

Svi kadeti i PVL su dobrog zdravstvenog stanja. Nastava će biti nastavljena u skladu sa planom i programom, a sigurnosne mjere, izuzev preporuka koje se odnose na higijenu i mjere predostrožnosti vezane za epidemiju su: zabrana, odnosno ograničenje izlazaka iz kasarne, te zabrana napuštanja Hrvatske za sve polaznike vojnih škola.

Republika Sjeverna Makedonija

Svi kadeti na školovanju u Sjevernoj Makedoniji su pušteni kući, tj. vraćeni u BiH iz razloga obustavlјanja nastave u periodu od 11. do 25.3.2020. godine.

Velika Britanija

Svi studenti su dobrog zdravstvenog stanja. Nastava se odvija po planu. Predočene su im liste kritičnih zemalja i obaveze boravka u karantenu ukoliko dođe do ulaska u zemlje sa te liste.

Republika Austrija

Zdravstveno stanje kadeta je trenutno dobro i nema naznaka virusa. Od 16. marta zatvaraju se sve škole i fakulteti, bez ograničenja izlaska i ulaska na akademiju.

Republika Grčka

Svi kadeti su u dobrom zdravstvenom stanju, nalaze se u objektima akademija i do daljnjeg će im biti zabranjen izlazak sa akademije.

Savezna Republika Njemačka

Kadeti u Njemačkoj trenutno su dobrog zdravstvenog stanja. Po redovnom planu nastave, u periodu od 14. do 22.3.2020. kadeti će biti na raspustu. Ukoliko bi kadeti došli u BiH, morali bi provesti 14 dana u karantenu o čemu su obaviješteni. Svi će morati ostati u krugu akademija, ukoliko ne napuste državu.

Sjedinjene Američke Države

Kadet u SAD je u dobrom zdravstvenom stanju.

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba