Covid-19 Korona virus

Pripadnik OS BiH iz Livna pozitivan na virus COVID-19

5.4.2020

Operativni centar Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, putem lanca komandovanja i kontrole, u subotu 4.4.2020. godine, dobio je usmeno obavještenje da je pripadniku Komande za podršku Oružanih snaga BiH urađen test na virus COVID-19, te da je rezultat testa pozitivan.

Riječ je o pripadniku OS BiH koji živi u Livnu, a čije mjesto službe je Banja Luka. On je do 27.3.2020. godine radio u mjestu službe, nakon čega je bio upućen da radi od kuće.

Navedeni pripadnik OS BiH se 3.4.2020. godine, u jutarnjim satima, javio u Dom zdravlja u Livnu zbog disajnih problema. Urađen mu je test, a uzeti uzorci su upućeni u Mostar na analizu. U popodnevnim satima i sam pacijent je hospitaliziran u "COVID-bolnici" Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Rezultati analize su u jutarnjim satima 4.4.2020. godine potvrdili da je ovaj pripadnik OS BiH pozitivan na COVID-19. 

U skladu s aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini, regiji i šire, Oružane snage BiH provode zaštitne i preventivne mjere koje se odnose na pojavu i širenje virusa COVID-19. S tim u vezi, izvršena je analiza svih lica koji su bili sa imenovanim u kontaktu i ona su upućena u izolaciju.

Inače, ovo je treći pripadnik koji je imao pozitivan test na COVID-19. Dana 3.4.2020. godine, zabilježena su prva dva pozitivna slučaja zaraze u OS BiH. Oba pripadnika OS BiH su lakši slučajevi, nalaze se u samoizolaciji, kao i sva druga lica koja su s njima bila u kontaktu. U oba ova slučaja, do inficiranja je došlo od članova uže porodice.       

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,