Covid-19 Korona virus

ABHO jedinica Oružanih snaga BiH dezinficirala u Maglaju

6.5.2020

U borbi protiv širenja koronavirusa, jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za atomsko-biološko-hemijsku odbranu (ABHO) je u srijedu, 6. maja 2020. godine, obavila dezinfekciju prostora u Maglaju.

Pripadnici Čete ABHO i Deminerskog bataljona OS BiH djelovali su na osnovu zahtjeva Općine Maglaj, u skladu sa procedurama za angažiranje resursa OS BiH za pomoć civilnim strukturama vlasti u vanrednim okolnostima.

U roku od 34 sata od ispostavljenog zahtjeva, na izvršenje zadatka dezinfekcije prostora, objekata i javnih površina u općini Maglaj, upućena je specijalistička jedinica privremenog sastava Brigade taktičke podrške (brTP), koju čine specijalistički timovi Čete ABHO i najiskusniji timovi medicinskih tehničara iz sastava Deminerskog bataljona.

Na zadatak je upućeno 40 pripadnika OS BiH, tri specijalne cisterne i devet motornih vozila za posebne namjene. Prije polaska na zadatak, u koordinaciji sa nosiocima logističke podrške, obavljen je preventivni ljekarski pregled svih pripadnika na koronavirus. Prilikom izvršenja zadatka pripadnici OS BiH na raspolaganju su imali sredstva za dezinfekciju IZOSAN i BIOENVIRION, a koja je nedavno donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Upotreba ovih sredstava na terenu zavisi od zahtjeva tražioca usluga.

U OS BiH pripadnici Čete ABHO osposobljeni su za izvršenje specifičnih zadataka dezinfekcije i dekontaminacije kontaminiranog područja. U okviru planiranja obuke za podizanje stepena osposobljenosti jedinice, pripadnici Čete ABHO završili su sve potrebne edukacije, po specijalnostima, u saradnji sa prijateljskim zemljama. U tome se posebno izdvaja obuka sa pripadnicima Nacionalne garde Marylanda iz SAD-a, koja je uspješno provedena, kako u BiH tako i u SAD, kroz realizaciju planiranih obuka u okviru programa Vojska-Vojsci (M2M). Također, u okviru bilateralne vojne saradnje sa Republikom Srbijom, pripadnici Čete ABHO su završili specijalističku obuku u savremenom Regionalnom centru za obuku jedinici ABHO u Kruševcu.

Angažiranjem resursa Čete ABHO i Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške na pomoći civilnim strukturama, OS BiH pokazuju opredijeljenost da u svakom trenutku pruže pomoć građanima Bosne i Hercegovine na bilo kojem lokalitetu.

Video prilog pogledajte na YouTube kanalu Ministarstva odbrane BiH:

https://www.youtube.com/watch?v=fGRZHVGqIX0

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

6 FOTO GALERIJA