Covid-19 Korona virus

OS BiH uspješno okončale dezinfekciju prostora i objekata u Hercegovini

21.5.2020

Specijalistički timovi jedinice za atomsko-biološku-hemijsku odbranu (ABHO) i najiskusniji timovi medicinskih tehničara iz sastava Deminerskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su u četvrtak, 21. maja 2020. godine, uspješno završili ciklus dvodnevne dezinfekcije objekata i prostora na području Čitluka, Mostara, Jablanice i Konjica.

Oružane snage BiH ovime su po drugi put u toku ovog mjeseca odgovorile zahtjevu civilnih institucija te angažovale svoje resurse u odbrani od širenja koronavirusa (COVID-19). OS BiH su time još jednom pokazale spremnost da, i pored višegodišnjeg malog finansijskog ulaganja u oružane snage, stave svoje najbitnije kapacitete i sposobnosti na raspolaganje svim građanima BiH.

Dezinfekcija javnih prostora, objekata i površina urađena je po prioritetima koje je odredila Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona kao podnosilac zahtjeva za angažman OS BiH. Ovom prilikom su dezinfikovane sportske dvorane, škole, vrtići, zgrade lokalnih uprava i vjerski objekti, čime su ponovo stavljeni na upotrebu svim građanima Bosne i Hercegovine.

Sredstva koja su Oružane snage BiH upotrijebila tokom ove dezinfekcije pokazala su se efikasnim u odbrani od širenja koronavirusa, što je posebno vidljivo na području općine Maglaj, gdje su pripadnici Oružanih snaga BiH vršili dezinfekciju prostora, objekata i javnih površina početkom ovog mjeseca.

OS BiH još jednom su pokazale da posjeduju kapacitet, sposobnost i visoko obučene kadrove za izvršenje najzahtjevnijih zadataka, što bi u ovom slučaju bila prevencija protiv koronavirusa. Angažovanjem svojih pripadnika i materijalnih resursa na pomoći civilnim strukturama, OS BiH iskazuju čvrstu opredijeljenost da u svakom trenutku pruže neophodnu pomoć građanima širom Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

9 FOTO GALERIJA