Najave

Posjeta ambasadora SAD Regionalnom tranzicijskom centru za demobilisane vojnike u Rajlovcu, 24. 03. 2011. godine, kasarna Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, Sarajevo

24.3.2011

Posjeta ambasadora SAD Regionalnom tranzicijskom centru za demobilisane vojnike u Rajlovcu, 24. 03. 2011. godine, kasarna Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, Sarajevo

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Patrick S. Moon, posjetit će Regionalni tranzicijski centar za demobilisane vojnike u Rajlovcu kod Sarajeva 24.03. 2011. godine u 10:30 sati, gdje će sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH razgovarati o implementaciji NATO programu za reintegraciju bivših pripadnika OS BiH u civilno društvo PERSPEKTIVA.

Ispred Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH domaćini tokom posjete će biti: pomoćnik ministra odbrane za upravljanje personalom mr. Sead Muratović, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za upravljanje resursima brigadni general Mirko Tepšić.

Tokom posjete, ambasador Moon će biti upoznat sa implementacijom nedavno pokrenutog programa PERSPEKTIVA.

Sljedeći događaji su otvoreni za medijsko praćenje:
- Kratke izjave prije početka sastanka
- Fotografisanje/snimanje i uzimanje kadrova sa početka sastanka

Vlada SAD je donirala 2,1 miliona dolara za program NATO PERSPEKTIVA za zbrinjavanje demobilisanog personala Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Ovaj multi-donatorski napor je načinjen da bi se olakšalo uključivanje u civilni život vojnika koji će do 2012 godine biti otpušteni iz vojne službe zbog zakonskog ograničenja trajanja službe za vojnika do 35 godina starosti.

Ukupna vrijednost ovog dvogodišnjeg programa je 6,481,322 miliona dolara. Vlade drugih članica NATO-a su donirale 4,348,000 miliona dolara, dok su vlasti BiH donirale okvirno 2,1 milion dolara. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) , u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH će implementirati ovaj program.
Regionalne centre za tranziciju osnovalo je Ministarstvo odbrane BiH u Rajlovcu, Mostaru i Banjoj Luci u cilju pružanja podrške reintegraciji demobilisanih vojnika.

Predstavnici medijskih kuća zainteresovanih za praćenje ovog događaja trebaju doći u Regionalni tranzicijski centar (službeni ulaz), kasarna Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, najkasnije 15 minuta prije početka događaja.

Ured za odnose sa javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba