Najave

Konferencija NATO logističkih eksperata Partnerskih i NATO zemalja – SGPLE (Standing Group of Partner Logistics Experts), Neum, 23. do 27. 05. 2011. godine

23.5.2011

Konferencija NATO logističkih eksperata Partnerskih i NATO zemalja – SGPLE (Standing Group of Partner Logistics Experts), Neum, 23. do 27. 05. 2011. godine

U organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, a u skladu sa Odlukom NATO SGPLE foruma o izboru zemlje domaćina, u Neumu se od 23. do 27. 05. 2011. godine održava redovna godišnja konferencija SGPLE (Standing Group of Partner Logistics Experts ).

Osnovni cilj SGPLE je prepoznavanje i razvijanje kapaciteta i aktivnosti koje promovišu širu integraciju Partner nacija i novih NATO nacija unutar NATO logističke strukture. Od početnih zadataka ove organizacije, koji su se sastojali u uspostavljanju zajedničkog foruma ili platforme NATO i ne-NATO država za razmjenu logističkih informacija i veće interoperabilnosti u NATO vođenim operacijama, vremenom su zadaci dobili kompleksniji okvir i imaju za cilj otklanjanje logističkih prepreka za postizanje punopravnog članstva u NATO.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici zemalja NATO saveza, zemalja u NATO partner programu, programu Mediteranskog dijaloga i programu Inicijative Istambulske saradnje, vojni predstavnici Evropske Unije, NATO i ne-NATO organizacije i službe, kao i civilno i vojno rukovodstvo NATO HQ logistike sa sjedištem u Briselu. SGPLE ukupno broji oko 90 predstavnika država, organizacija i agencija.

Za konferenciju u Neumu prijavljeno je 38 međunarodnih predstavnika i predavača i 26 tema tema i prezentcija.

Bosna i Hercegovina prеdsjedava NATO SGPLE forumom u naredne dvije godine, tj. u periodu od 01.01.2011. do 01.01.2013. godine, a za predsjednika je izabran brigadir Josip Pikaus iz Ministarstva odbrane BiH. Treba naglasiti da ovim predsjedavanjem BiH dobija priliku da bude lider svih 22 Partner nacije u logističkim integrativnim procesima kao i saradnik NATO nacijama u sferi logistike u NATO misijama i operacijama.

SGPLE konferenciju će 25. 05. 2011. godine otvoriti zamjenica ministra odbrane za upravljanje resursima, gospođa Marina Pendeš, koja će ujedno obaviti i seriju razgovora sa NATO zvaničnicima koji prisustvuju ovoj konferenciji. Također, Zamjenica ministra odbrane će se medijima obratiti istog dana u 12,30 sati na temu: „Značaj održavanja konferencije NATO logističkih eksperata Partner i NATO zemalaja (SGPLE) u Bosni i Hercegovini“.

Konferenciji SGPLE će prisustvovati i načelnik ZŠ OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić, sekretar MO BiH dr. Muhamed Smajić, pomoćnik ministra odbrane mr. Trpimir Rebac, kao i drugi dužnosnici Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OS BiH.

Za sve učesnike SGPLE, tokom trajanja konferencije, biće organizovana posjeta Nacionalnom parku Hutovo Blato i plovidba Neumskim akvatorijem, čeime se međunarodnim predstavnicima Partner nacija i NATO nacija pruža prilika boljeg upoznavanja i zbližavanja sa Bosnom i Hercegovinom, njenom tradicijom, kulturom, običajima i potencijalima.

Ured za odnose sa javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba