Najave

Radna posjeta Glavnoj NATO logističkoj agenciji (NATO NAMSA), 28.06.2011 godine u Capellen-u, Luksemburg

28.6.2011

Radna posjeta Glavnoj NATO logističkoj agenciji (NATO NAMSA), 28.06.2011 godine u Capellen-u, Luksemburg

Brigadir Josip Pikaus, Sektor za nabavu i logistiku MO BiH, će kao predsjedavajući Komiteta NATO logističkih eksperata Partner zemalja ( NATO SGPLE) otputovati na poziv domaćina u radnu posjetu glavnoj logističkoj agenciji NATO-a ( NATO NAMSA)u Capellenu, Luksemburg, 28.06.2011 g.
Svrha ove posjete je namjera NATO NAMSA-e da pokaže Predsjedavajućem NATO SGPLE komiteta brigadiru Josipu Pikausu kapacitete, mogućnosti i buduće razvojne programe ove organizacije. Razlog je uspostavljanje još bliže saradnje između ove dvije veoma snažne NATO organizacije : NATO NAMSA i NATO SGPLE. Rezultati ovakve saradnje će ubrzati i uvelike promovirati ovu organizaciju NATO SGPLE logističkim ekspertima država iz NATO programa Partnerstvo za mir i Akcionog plana za pristupanje NATO-u ( 22 države), Mediteranskog dijaloga ( 7 država ) i Istambulske inicijative ( 4 države). Isto tako će kroz aktivnosti SGPLE-a upoznati i 28 država NATO saveznika i vojne predstavnike EU, koji su stalni članovi NATO SGPLE komiteta, sa najnovijim razvojem i mogućnostima NATO NAMSA-e.
NATO NAMSA je Glavna NATO logistička agencija. Osnovana je daleke 1958 godine sa svrhom pružanja logističke potpore NATO članicama u miru i u ratnom stanju, povećanja stupnja spremnosti vojnih snaga, poboljšanja i smanjenja troškova nabave opreme i sredstava putem objedinjavanja narudžbi-potreba država članica, potreba za transpportom, tehničkoj potpori kao i dugi zajednički poslovi iz područja usluga. Izuzetna je važnost ove organizacije što za realizaciju svoje misije svake godine osigurava enormno velika budžetska sredstva koja realizira objavljujući veliki broj natječaja na koje konkuriraju poslovni subjekti i tvrtke država članica NAMSA-e.
Dnevni red je usaglašen između predstavnika NATO NAMSA-e gospodina Fred van der Hoek-a i brigadira Josipa Pikausa kao predsjedatelja NATO SGPLE-a , i imat će slijedećih 7 tačaka:
1. Brifing – izvještaj NAMSA-e o trenutnoj potpori NATO operacijama
2. Brifing – izvještaj NAMSA-e o Planu operativne logističke potpore NATO-u
3. Brifing – izvještaj NAMSA-e o razvoju medicinske potpore u NATO misijama
4. Brifing – izvještaj o NAMSA inicijativi korištenja međunarodnih željezničkih komunikacija u potpori NATO operacijama,
5. Brifing – izvještaj o NAMSA-inoj potpori u Afganistanu – ISAF misija,
6. Diskusija NAMSA SGPLE,
7. Diskusija NAMSA-BIH,
Više je nego jasna da članstvom u NATO-u ojačava sigurnosni, politički ali i ekonomski položaj države članice. Kada se govori o ovom članstvu najčešće se misli na vojni aspekt NATO-a a mnogo rjeđe na gospodarski. Suradnja sa NATO NAMSA-om je višestruko korisna i interesantna ne samo za Ministarstvo obrane BiH nego isto tako i za gospodarstvo i poduzeća iz Bosne i Hercegovine koja mogu participariti na natječajima iz podrućja namjenske proizvodnje, zaštitnih sredstava, tekstila, obuće, hrane, namještaja, građevinskog sektora , IT sektora itd. Informacije iz ove diskusije mogu biti početak kreiranja jedne inicijative - saradnje na višoj razini BiH privrede, inozemnih poslova i sigurnosno-odbrambenih poslova sa jednom od najutjecajnijih logističkih organizacija NATO-a i njenim finansijskim potencijalima.