Najave

Ceremonija završetka stručno-specijalističkog kursa EOD (Explosive Ordnance Disposal -Neutralisanje eksplozivnih ubojitih sredstava) za pripadnike OS BiH, Kasarna „Rajlovac“, srijeda 21. 12. 2011. u 10,30 sati

21.12.2011

Ceremonija završetka stručno-specijalističkog kursa EOD (Explosive Ordnance Disposal -Neutralisanje eksplozivnih ubojitih sredstava) za pripadnike OS BiH, Kasarna „Rajlovac“, srijeda 21. 12. 2011. u 10,30 sati

Ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić, ambasador SAD u BiH Patrick S. Moon i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić sa saradnicima prisustvovat će ceremoniji završetka stručno-specijalističkog EOD kursa pripadnika Oružanih snaga BiH, koja će se održati u kasarni „Rajlovac“ 21.12. 2011. godine (srijeda) sa početkom u 10,30 sati.

U okviru ceremonije biće izvršena pokazna vježba, uručeni certifikati o uspješnom završetku stručno-specijalističkog EOD kursa pripadnicima OS BiH, a prisutnima će se obratiti ambasador SAD Patrick S. Moon, ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić.
Također, predviđeno je prisustvo Ministra sigurnosti BiH i članova Komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH.

Za vrijeme ceremonije, novinarima, snimateljima, fotoreporterima i drugim članovima medijskih ekipa će biti omogućeno:

10:30 sati - pokazna vježba pripadnika Jedinice za neeksplodirana ubojna sredstva OS BiH
11:00 sati – obraćanja (Ambasador SAD, Ministar odbrane BiH, Načelnik ZŠ OS BiH)
11:20 sati – uručenje certifikata
11:40 sati - izjave za medije (polaznici kursa).

Molimo novinare, snimatelje, fotoreportere i druge članove medijskih ekipa da na ulazu u kasarnu Rajlovac budu prisutni najkasnije u 10,10 sati.

xxxx
Oprema i alati na kojima su se obučavali i koje će koristiti pripadnici OS BiH donirani su od strane američkog Odjela za odbrambenu saradnju (ODC) u iznosu od 6 miliona dolara. Radi se o tri vrste robota, rendgen aparatima, specijalizovanim alatima za razoružavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, improviziranih eksplozivnih naprava (IED), specijalnim protiv-bombnim zaštitnim odijelima, specijaliziranim informatičkim sistemom publikacija i mnoštvu sitnih alata neophodnih za rad i obuku ovakve specijalizirane jedinice.

Također, obuku su izvodili američki instruktori, eksperti na polju neutralisanja eksplozivnih ubojitih sredstava.

Nakon završetka ove obuke, pripadnici Jedinice za NUS OS BiH će se pridružiti malobrojnoj svjetskoj porodici eksperata za razoružavanje improviziranih eksplozivnih naprava (IED), konvencionalnih i hemijsko-bioloških ubojitih sredstava u zemlji, ali i u misijama podrške miru i NATO operacijama u svijetu. Obučenost pripadnika Jedinice za NUS OS BiH važna je i zbog opredijeljenosti Bosne i Hercegovine prema NATO-u, ali i za borbu protiv terorističkih prijetnji na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Za sve dodatne informacije, molimo vas da kontaktirate Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH (telefon: 033/286-680 ili 062/331-154).

Uz zahvalnost na saradnji,

Ured za odnose s javnošću
tel: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba