Najave

Međunarodna civilno-vojna simulacijsko-kompjuterska vježba SEESIM 2012, 15-19.10. 2012. godine, poziv medijima za prisustvo završnom danu vježbe

19.10.2012

Međunarodna civilno-vojna simulacijsko-kompjuterska vježba SEESIM 2012, 15-19.10. 2012. godine, poziv medijima za prisustvo završnom danu vježbe

Od 15. do 19. oktobra 2012. godine u prostorijama Centra za komandu i kontrolu institucija odbrane u zgradi Ministarstva odbrane BiH održava se Međunarodna civilno-vojna simulacijsko-kompjuterska vježba SEESIM 2012 (South Eastern Europe Simulation Network).

„SEESIM 12“, kompjutersko-simulacijska vježba provodi se u Nacionalnom vojnom trening kompleksu "Charalitza", Republika Bugarska, u periodu od 15. do 19. oktobra 2012. godine, a u njoj učestvuje deset država: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Italija, Crna Gora, Srbija, Republika Makedonija, Ukrajina i SEEBRIG HQ smješten u Larissi, Grčka.

U Bosni i Hercegovini vježba „SEESIM 12“ izvodi se u zajedničkoj organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

„SEESIM“ civilno-vojne vježbe provode se tradicionalno, počevši od 2000. godine, kao inicijativa Organizacije ministara odbrane u Jugoističnoj Europi-SEDM. Održavanje „SEESIM“ vježbi podržano je finansijski i tehnički od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj vježbe „SEESIM 12“ je uspostaviti saradnju između zemalja regiona, kako bi se olakšali i ubrzali procesi traženja i pružanja pomoći u odgovoru na prirodne i druge nesreće i terorističke napade. Ovo je prva „SEESIM“ vježba koja koristi sredstva proistekla iz NATO-a, a koja uključuju kompjuterske instrumente i modele za planiranje i izvođenje vježbi ovog tipa.

Pored nosilaca aktivnosti iz Ministarstva sigurnosti, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, u vježbi učestvuju entitetske Uprave civilne zaštite i predstavnici drugih institucija i agencija sa državnog i entitetskih nivoa koji se bave sigurnošću.

Opšti scenario za vježbu „SEESIM 2012“ uključuje prirodne i druge nesreće, hemijsko-biološke napade, koordinacijske terorističke napade na važne objekte, te prirodne katastrofe u okviru država.

Scenario vježbe u BiH uključuje složenu kombinaciju kibernetičkog napada, prirodne katastrofe – poplave i klizište, te terorističkog napada.
 


Dan istaknutih zvanica (DV dan) održat će se istovremeno na više lokacija. Glavni događaj će se održati u Nacionalnom vojnom trening kompleksu "Charalitza", u Republici Bugarskoj, 19. oktobra 2012. godine. U isto vrijeme sve zemlje učesnici vježbe će pojedinačno organizirati DV dan u svojoj zemlji.

U Bosni i Hercegovini, DV dan održat će se 19. oktobra 2012. godine u Operativnom centru za komandovanje i kontrolu u institucijama odbrane Bosne i Hercegovine, u zgradi Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Planirano je prisustvo sljedećih gostiju: Ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i Pomoćnika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, Ministra odbrane Bosne i Hercegovine i Načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, NATO štaba i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Na ovu aktivnost pozivaju se i predstavnici medija, kojima će biti omogućeno:
09.45 – 10.00 Obilazak prostorija, fotografisanje i uzimanje kadrova
10.00 – 10.15 Izjave za medije
Predviđeno je da će izjavu dati ministar odbrane Muhamed Ibrahimović
.

Ulazak novinarskih ekipa u zgradu Ministarstva odbrane BiH u Sarajevu planiran je najkasnije do 09,35 sati, te ljubazno molimo predstavnike medija da se zbog procedure ulaska u zgradu i izdavanja propusnica pridržavaju ovog termina.

Ured za odnose s javnošću
tel: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba