Najave

Sastanak ministara odbrane Američko – Jadranske povelje, Sarajevo, 17 – 19. 11. 2009. Poziv elektronskim i printanim medijima za medijsku prezentaciju

17.11.2009

Ministarstvo odbrane BiH je domaćin Ministarskog sastanka zemalja članica Američko – Jadranske povelje (A-5), koji će se održati u Sarajevu od 17. do 19. 11. 2009.

Ministarstvo odbrane BiH je domaćin Ministarskog sastanka zemalja članica Američko – Jadranske povelje (A-5), koji će se održati u Sarajevu od 17. do 19. 11. 2009.
Sastanku će prisustvovati ministri odbrana:
• Bosne i Hercegovine – Selmo Cikotić, koji je domaćin sastanka,
• Albanije – Zamjenik ministra odbrane Arian Starova,
• Crne Gore – Boro Vučinić,
• Hrvatske – Državni sekretar za odbranu Pjer Šimunović,
• Makedonije – Zoran Konjanovski,
• ministar odbrane Srbije - Dragan Šutanovac u svojstvu posmatrača,
• ministrica odbrane Slovenije – Ljubica Jelušić u svojstvu gosta,
• pomoćnik ministra odbrane SAD Alexander Vershbow,
• pomoćnik Generalnog sekretara NATO-a Jiry Sedivy 
• Generalni sekretar Pakta Stabilnosti Hido Biščević.
 

Glavne teme koje će biti razmatrane su: jačanje regionalne saradnje, napori za članstvo u NATO, doprinos operacijama podrške miru i vojna pomoć civilnim organima vlasti.
Predlažemo da u povodu održavanja ovog sastanka i afirmacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, u vašim medijima, u okviru vaše programske šeme, ugostite predstavnike Ministarstva odbrane i OS BiH, koji bi medijski prezentovali ciljeve i značaj održavanja ovog sastanka.

S obzirom da se sastanak održava od 17. do 19. novembra, smatramo da će blagovremena najava i prezentacija sastanka prije njegovog početka, dodatno doprinijeti uspjehu sastanka i dati potvrdu uspješnog organiziranja međunarodnih događaja u BiH. Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane će, na vaš zahtjev ili prijedlog, osigurati relevantne sagovornike, bilo da se radi o televizijskoj, radio emisiji ili razgovoru za printani medij.
Američko - Jadranska povelja je formalno utemeljena 2. maja 2003. godine, kada su ministri vanjskih poslova SAD-a, Albanije, Hrvatske i Makedonije u Tirani potpisali dokument „Američko – Jadranska povelja“.

Cilj ove inicijative je jačanje sigurnosti i stabilnosti, kao preduslova za što brže uključivanje u euroatlantske integracije, te jačanje demokratije i manjinskih prava. Kao glavna područja saradnje ističu se suzbijanje terorizma, prekograničnog kriminala i oružja za masovno uništenje, korupcije i trgovine drogom.

U decembru 2008. godine Bosna i Hercegovina je, zajedno sa Crnom Gorom, pristupila u punopravno članstvo Američko – Jadranske povelje i od tada aktivno učestvuje u ovom regionalnom forumu, te je popularni slogan A-3 preinačen u A-5. Pored Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, kao punopravnih članica, Republika Srbija ima status posmatrača u ovoj inicijativi.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba