Najave

Okrugli sto na temu "Akademska zajednica i mediji u evroatlantskom integracijskom procesu", poziv printanim i elektronskim medijima, Dom OS BiH u Sarajevu, 14. 12. 2009. u 09,00 sati

14.12.2009

Atlantska inicijativa u Bosni i Hercegovini, Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Alumni asocijacija George Marshall Centra u Bosni i Hercegovini organizuju Okrugli sto na temu: "Akademska zajednica i mediji u evroatlantskom integracijskom procesu"

Atlantska inicijativa u Bosni i Hercegovini, Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Alumni asocijacija George Marshall Centra u Bosni i Hercegovini organizuju Okrugli sto na temu: "Akademska zajednica i mediji u evroatlantskom integracijskom procesu", koji će se održati u ponedjeljak, 14. decembra 2009. godine, u Domu Oružanih snaga, u Sarajevu. Održavanje Okruglog stola je podržao i NATO štab u Sarajevu.
Skup ima za cilj da podstakne razmjenu mišljenja i iskustava o evroatlanskoj integraciji Bosne i Hercegovine i regije, s posebnim osvrtom na ulogu akademske zajednice i medija u edukaciji javnosti i izvještavanju o karakteru i značaju ovog procesa. Ključni akteri u ovom procesu nisu samo političke elite, državna uprava, nego i ostali segmenti društva, među kojima svakako važno mesto zauzimaju akademska zajednica i mediji.

O ulozi akademske zajednice u evroatlantskom integracijskom procesu će u prvom dijelu Okruglog stola govoriti dr. sc. Mladen Nakić (Atlantsko savjet Srbije), mr. Savo Kentera (Evro-atlantski klub Crne Gore), Lazar Elenovski (Evroatlantski savjet Makedonije), mr. Adel Abusara, Centar za civilno-vojne odnose, Beograd i prof. dr. Nerzuk Ćurak, Fakultet političkih nauka, Sarajevo.
O tome kako približiti odnosno otvoriti evroatlantski integracioni proces javnosti kroz medije, diskutovaće i razmenjivati iskustva učesnici u drugom dijelu Okruglog stola. Ovaj skup predstavlja i podršku u implementaciji Komunikacione strategije BiH u NATO integracijskom procesu u dijelu koji se odnosi na koordinaciju aktivnosti sa nevladinim sektorom i projektom za novinare, koji ima za cilj podsticanje specijaliazcije novinara iz domena evroatlanskih integracija, geopolitike, vojnih i sigurnosnih pitanja.
U radu Okruglog stola će učestvovati i najviši predstavnici Komande NATO-a u BiH, Ministarstava odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, istaknuti predstavnici nevladinih organizacija i medija u Bosni i Hercegovini, te alumnisti George Marshall Centra za evropske sigurnosne studije iz Bosne i Hercegovine.

Napominjemo da će za medije biti otvoren samo uvodni dio skupa 9,00 - 9,30 za kada su predviđena pozdravna obraćanja brigadnog generala Sabato Errica, glavnog zapovjenika NATO snaga u BiH, dr Selme Cikotića, ministra odbrane Bosne i Hercegovine te Bena Rida, zamjenika direktora Direkcije za spoljne programe George Marshall Centra za evropske sigurnosne studije iz Garmisch-Partenkirchena.
Napominjemo da će nakon 13 sati postojati mogućnost za uzimanje izjava od učesnika skupa.
U nadi da ćete se odazvati našem pozivu i poslati vaše novinare, snimatelje i fotoreportere, srdačno vas pozdravljamo!

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, faks 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba