Najave

Okrugli sto na temu: „Prestaju li obaveze zemlje pristupanjem NATO-u“, Dom Oružanih snaga BiH, 17,00 – 19,00 sati

22.2.2010

U organizaciju Alumni Marshall Center Association BiH (MCAABIH) održat će se okrugli stol na temu „ Prestaju li obaveze zemlje pristupanjem NATO-u“ dana 22. 2. 2010. godine od 17 do 19 sati, u Domu Oružanih snga BiH, sala br. 36.

U organizaciju Alumni Marshall Center Association BiH (MCAABIH) održat će se okrugli stol na temu „ Prestaju li obaveze zemlje pristupanjem NATO-u“ dana 22. 2. 2010. godine od 17 do 19 sati, u Domu Oružanih snga BiH, sala br. 36.

Na Okruglom stolu će se obratiti direktor G. C. Marschall Centra, dr. John Rose, koji boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini od 21. do 23. 2010. godine. Profesor u G. C. Marschall Centru, dr. Dragan Lozančić će govoriti o postprijemnim iskustvima Republike Hrvatske u svjetlu Novog strateškog koncepta NATO-a, a brigadni general John Bullard, komandant NATO štaba u Sarajevu će imati izlaganje o Novom strateškom konceptu iz perspektive NATO-a.

U radu Okruglog stola će učestvovati ministri odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova Bosne i Hercegovine; dr. Selmo Cikotić, Sadik Ahmetović i Sven Alkalaj, ambasadori, istaknuti predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, akademske zajednice i medija u Bosni i Hercegovini, te alumnisti George Marshall Centra za europske sigurnosne studije iz Bosne i Hercegovine.

Skup ima za cilj potaći diskusiju o tome što očekuje zemlju nakon punopravnog članstva u NATO-u odnosno kakve su obveze i dužnosti članica koje učestvuju u kreiranju ključnih paradigmi za održavanje kako kolektivne i globalne sigurnosti tako i regionalne i nacionalne.

Pozivaju se i ujedno obavještavaju novinari, snimatelji i fotoreporteri da je okrugli sto otvorenog tipa, tj. da će imati mogućnost propratiti cjeloupni događaj kao i uzeti kratke izjave od sudionika okruglog stola za vrijeme koktela koji počinje u 19 sati.
U nadi da ćete se odazvati našem pozivu i poslati vaše novinare, snimatelje i fotoreportere, srdačno vas pozdravljamo !
Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba


DODATNE INFORMACIJE

George C. Marshall European Center for Security Studies
(Europski Centar za sigurnosne studije) je obrazovna institucija njemačko-američkog partnerstva koja promovira dijalog, razumijevanje među zemljama i narodima Sjeverne Amerike , Europe i Euroazijje . Ovaj Centar provodi različite programe u kojima sudjeluju predstavnici tijela vlasti iz više od 6o država. Programi su fokusirani na sigurnosna pitanja i izazove s kojima se suačava suvremeni svijet.

Alumni Marschall Center Association BiH (MCAABIH)

(MCAABIH) je osnovana 29.9. 2005.
Ciljevi Asocijacije su aktivno sudjelovanja u javnom životu kroz promidžbu akademske misli u društvenim, znanstvenim, i odgojnim tokovima društva kako bi se afirmiralo sigurnosno-političko okruženje na dobrobit BiH građana.
Asocijacija ja utemeljena za područje Bosne i Hercegovine i ima svoj statut . Članom se postaje po završetku određenih programa u G. C. Marschall.
U proteklom periodu asocijacija je, sama i u saradnji s drugim nevladinim organizacijama i akademskom zajednicom, organizovala nekoliko okruglih stolova u kontekstu aktuelnih tema vezanih za pristupanje BiH NATO-u.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba