Najave

13. Planske konferencije Foruma za odbrambenu saradnju Zapadnog Balkana (SEEC) održava se u Sarajevu od 25. do 27. juna 2013. godine

24.6.2013

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine domaćin je 13. Planske konferencije Foruma za odbrambenu saradnju Zapadnog Balkana (SEEC) koja će biti održana u Sarajevu u periodu od 25. do 27. juna 2013. godine. Kopredsjedavajući i sponzor ove konferencije je Kraljevina Norveška, koja je ujedno i neregionalni kopredsjedavajući SEEC foruma.

Ova konferencija  čiji je radni naslov „Kako ojačati i nastaviti reformu odbrane u zemljama Zapadnog Balkana kroz mehanizme regionalne saradnje i profesionalne vojne edukacije (PME)“ ima za cilj pripremiti teme i materijale za 13. Konferenciju SEEC foruma koja će se održati od 01. do 03. oktobru 2013. godine u Ljubljani, Republika Slovenija.

13. planska konferencija u Sarajevu treba da sagleda sadašnje stanje regionalnih centara za obuku u smislu mogućnosti podrške regiji u sferi obuke i edukacije, budućnosti i razvoja, te zajedničkog korištenja kapaciteta centara za potrebe cijele regije kako bi se izbjegla preklapanja i dupliciranja aktivnosti kao i smanjenja troškova u sferi obuke.

Kao članica SEEC (Southeastern Europe Clearinghouse), Bosna i Hercegovina i Ministarstvo odbrane aktivno učestvuju u fukcionisanju svih mehanizama SEEC inicijative (SEEC Konferencija i Regionalni sastanci Direktora odbrambene politike).

Kroz aktivan rad Direktora odbrambene politike SEEC inicirano je uspostavljanje regionalnih centara.

Ministarstvo odbrane je organizovalo Radnu grupu SEEC za BiH, na kojoj je relevantnim međunarodnim faktorima ponuđeno nekoliko projekata za podršku unaprjeđenja bilateralne i regionalne saradnje.

 

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

 e-mail: info@mod.gov.ba