Najave

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u saradnji sa Organizacijom za sigurnosnu saradnju u Evropi (OSCE) misija u BiH, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Komandom NATO štaba u Sarajevu, komandom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, kao i drugim bilateralnim partnerima zvanično će obilježiti početak projekta „EXPLODE“.

25.6.2013

Ceremonija zvaničnog obilježavanja početka ovog projekta realizirat će se u četvrtak 27.06.2013. godine u hotelu „Park“ u Doboju sa početkom u 11:00 sati.

Projekat EXPLODE razvija i implementira vojne logističke operacije i podržava napore Ministarstva odbrane BiH u procesima upravljanja viškovima municije i minsko eksplozivnih sredstava i prevenira nekontrolisane eksplozije stare i nesigurne municije koje mogu imati dalekosežne posljedice po sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Cilj pokretanja projekta „EXPLODE“ je uništavanje visokorizične municije i složenih sistema naoružanja i podrška Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u procesu smanjenja zaliha vojne municije na one količine kojima mogu upravljati.

Ovim projektom predviđeno je i provođenje obuke za visokorangirane vojne službenike i certificiranje stručnjaka za upravljanje životnim ciklusom municije, kao i implementacija građevinskih projekata s ciljem unapređenja sigurnosnih uslova u skladištima vojnog naoružanja i municije.

Projekat „EXPLODE“ finansira Evropska Unija i to u iznosu od 3, 85 miliona EUR-a u periodu od 28 mjeseci, a njegova implementacija će se odvijati kroz tri komponente:

Komponenta1: uništavanje municije i minsko-eksplozivnioh sredstava

Komponenta 2: razvoj kapaciteta za kontrolu naoružanja

Komponenta 3: upravljanje zalihama municije

U okviru projekta EXPLODE”, Ministarstvo odbrane BiH će, uz podršku UNDP-a i OSCE-a, uložiti dodatne napore kako bi se u funkciju rješavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava stavili svi rasploživi kapaciteti za uništavanje viškova naoružanja u Bosni i Hercegovini.

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba