Najave

Ceremonija svečanog završetka projekta „Izgradnja kapaciteta PSOTC“, 27.09.2013. godine - Dom Oružanih snaga BiH Sarajevo u 11:00 sati, izjave za medije u 12:00 sati

26.9.2013

Ceremonija svečanog završetka Projekta izgradnje kapaciteta između Centra za sigurnosne studije (CSS) u Sarajevu i Centra za obuku za podršku mirovnim operacijama (PSOTC) će obilježiti zatvaranje dvogodišnjeg projekta saradnje, koji je fokusiran na izgradnju ljudskih resursa te obučnih kapaciteta i sposobnosti PSOTC-a od strane CSS-a.

Svečanost će takođe obilježiti zatvaranje nekoliko aktivnosti, prije službenog zatvaranja samog Projekta.

Svečenosti će prisustvovati učesnici konferencije “Prijatelji PSOTC-a”, koja će se održati u jutarnjim satima 27. septembra 2013. godine u organizaciji MO BiH u prostorijama Doma OS BiH. Na konferenciji se očekuje učešće predstavnika 15 zemalja, od kojih se očekuje da deklarišu svoju moguću podršku Centru u budućnosti.

Glavni cilj ovog dvogodišnjeg Projekta, koji je proveden u periodu od 2011-2013 od strane CSS-a pod financijskim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, jeste jačanje kapaciteta PSOTC-a, kako bi uspješno prošao prijelazno razdoblje iz međunarodnog Centra, do Centra u potunosti funkcionalnog i integriranog u sastav Oružanih snaga BiH.

Sadržaj projekta je bio usmjeren na razvoj kapaciteta PSOTC-a kroz podršku, realizaciju i akreditaciju kurseva vezanih za euroatlantsku sigurnost s akcentom na EU sigurnosne i odbrambene politike (2 kursa), te modula Vladavine prava unutar kursa za UN policiju (2 kursa). Pored ovih planiranih aktivnosti, zahvaljujući partnerima, CSS je uspio organizovati dopunski seminar o euroatlantskoj sigurnosti za generalski kor iz sastava OS BiH uz Seminar o reformi sektora sigurnosti za eksperte u ovoj oblasti iz regiona Zapadnog Balkana.

 Nakon Ceremonije svečanog završetka Projekta između CSS i PSOTC, predstavnicima medija obratit će se:

- g-đa Marina Pendeš, Zamjenica ministra odbrane BiH

- Ambasador Kraljevine Norveške u BiH, NJ. E. Anne Vibeke Lilloe

- Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH gen.major Anto Jeleč

- Direktor CSS gosp. Denis Hadžović

- Komandant PSOTC, brigadir Jasmin Čajić

- Predstavnik Ministarstva odbrane Kraljevine Danske (Po pitanju podrške Kraljevine Danske OS BiH i PSOTC) major Niels Randloev

- UK savjetnik, LTC Julian Bower

Prema planu aktivnosti za 27.09.2013. godine izjave za medije su planirane u 12:00 u prostorijama Doma OS BiH.

Mediji se pozivaju da budu u Domu OS BiH u Sarajevu 27.09.2013. godine u 11:00 sati, prate ceremoniju svečanog završetka Projekta i u 12:00 sati kada su predviđene izjave za medije učesnika ceremonije.

Detaljan Program ceremonije je u prilogu.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Uredu za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba