Najave

Konferencija načelnika štabova zemalja članica Američko-Jadranske inicijative, Sarajevo 19-21.11.2013. godine

20.11.2013

Zajednički štab OS BiH je domaćin sedamneste konferencije načelnika štabova zemalja članica Američko – Jadranske inicijative (A5) koja će se održati 20.11.2013. godine, u hotelu „Radon Plaza“ u Sarajevu.

Pored domaćina, načelnika ZŠ OS BiH general majora Ante Jeleča, konferenciji će prisustvovati načelnici Glavnih štabova zemalja: Albanije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, te zamjenik komandanta Američke komande za Evropu (USEUCOM), koamndanti EUFOR-a i NATO štabova u Sarajevu.

Tema konferencije koja se održava 20.11.2013.godine od 09.00 do 13.30 sati je:„Post ISAF prioriteti u očuvanju kapaciteta za kolektivnu odbranu“.

Novinarima, fotografima i snimateljima će 20.11. 2013. godine biti omogućeno prisustvo sljedećim aktivnostima:

 09,00-09,30 sati – Uvodna obraćanja

-           Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč

-           Predsjedavajući A5 vice admiral Dragan Samardžić

-           Zamjenik komandanta USEUCOM vice admiral Charles W. Martoglio

-           Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić

 09,30–09,45 sati- Grupno fotografiranje

- 13.20 - 13.30 sati - Potpisivanje zajedničke izjave - predstavnici zemalja A5

- 13.30 - 13.50 sati - Izjave za medije

 Pozivamo Vas da prisustvujete ovom događaju i prezentirate ga široj javnosti.

 Za sve dodatne informacije molimo da kontaktirate: pukovnik Goran Dujmović (telefon 033/ 285-815 ).



Američko – Jadranska inicijativa je formalno utemeljena 2. maja 2003. godine, kada su ministri inostranih poslova SAD-a, Albanije, Hrvatske i Makedonije u Tirani potpisali dokument „Američko-Jadranska inicijativa“.

Cilj ove inicijative je jačanje regionalne sigurnosti i stabilnosti, kao preduslova za brže uključivanje u euro-atlantske integracije, te jačanje demokratije i manjinskih prava.

Kao glavna područja saradnje ističu se: suzbijanje terorizma, prekogranični kriminal i oružje za masovno uništenje, korupcije i trgovine drogom. Dokument daje podsticaj i za tekuće reforme oružanih snaga u zemljama članicama i njihovu međusobnu vojnu saradnju.

U decembru 2008. godine Bosna i Hercegovina je, zajedno sa Crnom Gorom, pristupila u punopravno članstvo Američko-Jadranske inicijative i od tada aktivno učestvuje u ovom regionalnom forumu, te je popularni slogan A-3 promijenjen u A-5. Pored Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, kao punopravnih članica, Republika Srbija ima status posmatrača u ovoj inicijativi.

Konferencija načelnika štabova u Sarajevu je prigoda za iskazivanje efikasne saradnje, dobrosusjedskih odnosa i uspješnog napretka u pravcu punopravnog članstva u NATO. Ovaj događaj će biti prilika za razmjenu mišljenja i ideja kako bi se postigli zajednički ciljevi, te povećala regionalna saradnja i unaprijedila sigurnost i stabilnost regiona.

info: ZŠ OS BiH