Najave

Početak obuke za odabrane kandidate iz civilstva u oficirski kor Oružanih snaga BiH, Centar za osnovnu obuku - Pazarić, srijeda, 05.02.2014. u 10.00 sati

5.2.2014


Povodom početka obuke za 30 odabranih kandidata iz građanstva u Oružane snage BiH, u okviru pilot projekta „Osnovna obuka oficira“, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general major Anto Jeleč, posjetiće Centar za osnovnu obuku OS BiH u kasarni „Zaim Imamović“ u Pazariću, u srijedu 05.02.2014. godine u 10,00 sati.

Protokolom su predviđena obraćanja ministra odbrane Zekerijaha Osmića i načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Ante Jeleča, susret sa kandidatima za obuku, predstavljanje kandidata za obuku, nakon čega će se ministar odbrane i načelnik Zajedničkog štaba obratiti medijima.

Pilot projekt „Osnovna obuka oficira“ je jedan od najznačajnijih projekata Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH unutar sistema odbrane. Zbog samog značaja ovog važnog projekta za buduće operacije OS BiH, fokus je u samoj pripremi na procesu selekcije i transparentnosti.

Kandidati koji su prošli prvu i drugu fazu selekcije i koji su odabrani za pristupanje u treću fazu – fazu obuke, u Centru za osnovnu obuku u Pazariću će izvršiti obuku u trajanju od 44 sedmice, nakon koje će kandidati potpisati ugovore o prijemu u OS BiH.

Pokretanjem ovog pilot projekta, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, uz značajnu saradnju sa Ambasadom Velike Britanije i podršku Komande NATO štaba u Sarajevu, pružili su mogućnost mladim, obrazovanim i perspektivnim bh. djevojkama i mladićima da iz civilstva apliciraju u oficirski kor OS BiH, kako bi se među njima prepoznali budući mladi oficiri kao sposobni, odlučni, obučeni i karakterni lideri.

Inače, svečana ceremonija početka obuke će se održati 19. februara 2013. godine, na kojoj će, osim najviših predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i Ambasade Velike Britanije u BiH, prisustvovati general Sir Richard Shirreff, zamjenik komandanta NATO Združene komande u Evropi (Deputy Supreme Allied Commander Europe – DSACEUR), te brojni zvaničnici međunarodnih organizacija u BiH i dužnosnici iz Bosne i Hercegovine.

Molimo predstavnike medija, koji žele prisustvovati ovom događaju, da na ulazu u kasarnu „Zaim Imamović“ u Pazariću budu najkasnije u srijedu 05.02. 2014. godine u 09,45 sati.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba