Najave

Okrugli sto „Regionalna saradnja za mirovne misije“, Plava Sala Parlamentarne skupštine, Sarajevo, 02. juna 2015. godine od 09:00 sati

2.6.2015


Ured rezidentonog koordinatora Ujedinjenih nacija u BiH, u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, Ministarstvom vanjskih poslova BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH, 02. i 03. juna 2015. godine organizuje regionalni okrugli sto o povećanju učešća zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija.

Ovaj događaj je nastavak dijaloga s Regionalnog okruglog stola na visokom nivou, koji je održan u Beogradu, 20. i 21. oktobra 2014. godine, u organizaciji Odjela Ujedinjenih nacija za mirovne operacije (DPKO) i Međunarodnog instituta za mir (IPI) u saradnji sa Vladom Republike Srbije i UN-ovim uredom u Beogradu (UNOB), a u okviru „Being a Peacekeepe“ serije sastanaka.

Regionalni skup u Sarajevu je prilika da se nastavi fokusirana rasprava o pitanjima koja su od značaja za zemlje regiona u učešću u mirovnim misijama UN-a. Cilj skupa je je da svaka od država regiona predstavi mogućnosti koje posjeduje za specijalizaciju u određenim područjima, a kojima može povećati svoje učešće u mirovnim misijama UN-a, kao i da se identifikuju mogućnosti zajedničkih priprema i raspoređivanja, odnosno saradnje.

Predstavnicima medija će biti omogućeno praćenje aktivnosti i snimanje izjava. Izjave za medije su planirane u 10:00, a nosioci istih su:

1.                  Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija

2.                  Dr. Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH

3.                  Peter Due, Odjel za mirovne operacije UN-a

Ljubazno molimo predstavnike medija da u Plavoj Sali Parlamentarne skupštine budu najkasnije u 09:00, 02. juna 2015. godine.

Za sve dodatne informacije molimo da kontaktirate Ured za odnose s javnošću MO BiH (telefon 033/ 286-683 ).

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680,
e-mail: info@mod.gov.ba