Najave

Radionica „Razmatranje koncepta MEDEVAC/SAR operacije na državnom nivou kao dio vojne podrške civilnim organima“, Kamp Butmir od 09. do 11.06.2015. godine. Izjave za medije – SRIJEDA, 10.06.2015. godine u 11,30 sati

10.6.2015

NATO štab Sarajevo i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine organizuju radionicu na temu „Razmatranje koncepta MEDEVAC/SAR (Medical Evacuation/Search and Rescue) operacije na državnom nivou kao dio vojne podrške civilnim organima“, koja će se od 09. do 11.06. 2015. godine održati u Kampu Butmir, Sarajevo.

Osim predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i NATO štaba u Sarajevu, u radu Radionice učestvovat će predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva prometa i komunikacija BiH – BiH Direkcija za civilno zrakoplovstvo, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BH ANSA), Federalnog ministarstva zdravstva, Distrikt Brčko – Odjel za zdravstvo, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Kliničkog centra u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banja Luci, Kantonalne bolnice u Bihaću, te predstavnici EUFOR-a i Ambasade SAD-a u BiH (ODC).

Cilj Radionice je unaprijeđenje sistema MEDEVAC/SAR operacija kroz razmatranje pretpostavki po pitanju resursa OS BiH, pitanja koordinacije civilno-vojne saradnje za potrebe donošenja odluka, resursa i pružanja MEDEVAC/SAR operacija na međunarodnom i domaćem nivou, te planiranje budućih aktivnosti u vezi ovih operacija.

Također, kao glavni cilj radionice je da se dostigne zahtjevani nivo koordinacije sa civilnim vlastima i kompatibilnosti potrebnih za pristup Bosne i Hercegovine NATO-u.

Predstavnicima medija će biti omogućeno praćenje aktivnosti i snimanje:

10.06.2015. srijeda

-11,00 sati - predstavnici medija trebaju biti na ulazu u Kamp Butmir, gdje će se izvršiti prihvat svih predstavnika medija,

-11,00 - 11,30 sati - uzimanje kadrova sa Radionice (otvoreno za snimatelje i fotoreportere)

-11,30 sati - izjave za medije (predstavnici MO BiH, NATO štaba u Sarajevu, učesnici radionice)

Ljubazno molimo predstavnike medija da ispred Kampa Butmir budu najkasnije u 11,00 sati.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba