Najave

Seminar „Jednake mogućnosti i Program prevencije i odgovora na pojave seksualnog uznemiravanja i napada u institucijama odbrane“, Dom Oružanih snaga BiH, Sarajevo, 01.09.2015. godine, od 09,30 sati

1.9.2015

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, domaćin je Seminara na temu „Jednake mogućnosti i Program prevencije i odgovora na pojave seksualnog uznemiravanja i napada u institucijama odbrane“. Seminar će se održati u periodu od 01. do 03.09.2015. godine u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, sa početkom u 09,30 sati.

Seminar će svojim uvodnim obraćanjima zvanično otvoriti ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ambasadorica SAD-a u BiH Nj.E. Maureen Cormack. 

Cilj Seminara je da se ključno osoblje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH upozna sa američkim vojnim pristupom u procesu osiguranja jednakih mogućnosti za žene i muškarce u sastavu vojske SAD-a, kao i o Programu prevencije i odgovora na pojave seksualnog uznemiravanja i napada u vojnom okruženju – SHARP (Sexual Harrasment/Assault Response and Prevention Programe).

Ovaj seminar će pomoći Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH da povećaju stepen interoperabilnosti sa američkim i NATO snagama u smislu upotpunjenja Partnerskih ciljeva (PARP - PG 4590 – Gender Perspectives) kroz aktivnosti pružanja pomoći, upoznavanja i razvijanja sopstvenih programa koji promoviraju jednake mogućnosti i odgovore i sprečavanje pojava seksualnog uznemiravanja u institucijama odbrane BiH.

Mediji se pozivaju da budu u Domu OS BiH u Sarajevu 01.09.2015. godine, najkasnije u 09,00 sati, kako bi pratili početak rada Seminara te zabilježili uvodna obraćanja ministrice odbrane BiH Marine Pendeš i ambasadorice SAD-a u BiH Nj.E. Maureen Cormack.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Uredu za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba