Najave

Konferencija na temu „Žene, mir i sigurnost – Mreža načelnika generalštabova“, srijeda, 6. mart 2019. sa početkom u 09.00 sati, Dom OS BiH, Sarajevo

4.3.2019

Oružane snage Bosne i Hercegovine u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini organiziraju Konferenciju Mreže načelnika generalštabova - Žene, mir i sigurnost, u periodu od 6. do 8. marta 2019. godine u Domu OS BiH u Sarajevu.

Domaćin Konferencije je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, a konferenciji će između ostalih prisustvovati predstavnici oružanih snaga zemalja regije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Ovo je prva konferencija ove međunarodne mreže, a ima za cilj da razmotri stepen implementacije Rezolucije Vijeća sigurnost UN-a 1325, koja se odnosi na promociju rodne jednakosti, poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti.

U uvodnom dijelu programa konferencije prisustvovat će specijalni predstavnik generalnog sekretara NATO-a za pitanja rodne ravnopravnosti gospođa Clare Hutchinson, komandantica Štaba NATO u Sarajevu, komandant snaga EUFOR-a u BiH i brigadni general Sarah Graham u ime Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Programom Konferencije predviđena su uvodna obraćanja načelnika ZŠ OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića i britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Matthewa Fielda, a prije početka konferencije (09.00 sati, srijeda, 6. mart 2019. Dom OS BiH) planirane su IZJAVE ZA MEDIJE.

Medijima će se obratiti načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i Nj.E. Matthew Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Ljubazno molimo predstavnike medija, snimatelje, fotografe i novinare, koji žele pratiti ovu aktivnost, da budu u Domu OS BiH u Sarajevu, najkasnije do 08.40 sati – IZJAVE ZA MEDIJE i početak Konferencije.                                                                        

S poštovanjem,

Uz zahvalnost na saradnji,

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba