Najave

3. Međunarodna konferencija vojnih imama, 22. - 29. septembar, Dom OS BiH, otvaranje konferencije - 23. septembar od 09.00 sati

19.9.2019

Treća Međunarodna konferencija vojnih imama u Bosni i Hercegovini bit će realizirana od 22. do 29. septembra 2019. godine. Zvanično otvaranje konferencije planirano je za ponedjeljak, 23. septembar u Domu Oružanih snaga BiH od 09.00 sati, a izjave za medije od 09.45 sati.

Domaćin ovog važnog skupa, na kome će učestvovati više od 50 učesnika iz 13 zemalja širom svijeta, bit će Vojno muftijstvo, kao dio vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Glavna tema Konferencije je: ''Iskustvo vojnih imama u vojnim mirovnim misijama – izazovi i mogućnosti u modernom vremenu''.

Pored ceremonije otvaranja konferencije, predstavnicima medija će u srijedu, 25. septembra 2019. godine biti omogućeno prisutvo i sljedećim događajima:

•         Ceremoniji potpisivanja „Izjave o osudi svake vrste nasilnog ekstremizma i isključivosti“ u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u Sarajevu, od 11:45 sati,

•          Svečanoj akademiji povodom 20. godišnjice uspostave i funkcionisanja Vojnog muftijstva u sistemu odbrane BiH od 19:30 sati.

Naglasak u radu Konferencije bit će i sljedeće teme: vjera u oružanim snagama, pitanje poštivanja različitosti, islam na Zapadu i druge važne teme. Kroz širok spektar pripremljenih sadržaja, Vojno muftijstvo, kao imamska služba u vojsci sa najdužim trajanjem u Evropi, predstavit će islamsku tradiciju u Bosni i Hercegovini kao model iz kojeg se mogu učiti i prenositi važna iskustva za život i djelovanje muslimana na tlu Evrope.

Ideja o organizaciji međunarodne konferencije vojnih imama rođena je u Sarajevu 2012. godine, kada je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine bilo domaćin 23. Međunarodne konferencije rukovodilaca vjerske službe. Već naredne, 2013. godine, u organizaciji glavnog imama u vojsci Kraljevine Holandije Alija Eddaudija, realizirana je 1. Međunarodna konferencija vojnih imama. Potreba za nastavkom saradnje i razmjenom vrijednih iskustava prepoznata je i od strane glavnog vojnog imama u vojsci Republike Francuske, Abdulkadira Arbija, koji je sa svojim kolegama, vojim imamima, organizirao 2. Međunarodnu konferenciju vojnih imama 2017. godine.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,