Rješavanje viškova naoružanja

Ministar odbrane BiH predsjedavao Drugom sjednicom Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

8.10.2013

Pod predsjedavanjem ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijaha Osmića u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu je 08.10.2013. godine održano Drugo zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

Drugom zasjedanju Strateškog komiteta prisustvovali su general Sir Richard Shirref, operativni komandant operacije Althea u BiH i zamjenik komandanta NATO-a za Evropu u funkciji specijalnog gosta Komiteta, šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Fletcher M. Burton, predstavnik Evropske komisije u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), komandant NATO štaba u Sarajevu general Merl Hart, komandant snaga EUFOR-a u BiH, general Dieter Heidecker, generali Oružanih snaga BiH Anto Jeleč i Senad Mašović, ambasador Švicarske konfederacije u BiH, NJ.E. Andree Schaller, predstavnici Аmbasade SAD-a, Austrije i Švedske, kao i predstavnici MO i OS BiH, Komande EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu.

Na početku zasjedanja prisutne je pozdravio ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, izrazio dobrodošlicu stalnim članovima ovog komiteta i upoznao ih sa trenutnim stanjem viškova naoružanja i municije i aktivnostima ovog visokog foruma vezanim za rješavanje istih u svrhu stvaranja što sigurnijeg ambijenta za pripadnike Oružanih snaga BiH i sve građane Bosne i Hercegovine.

Ministar Osmić se u svom obraćanju govorio o činjenici da pitanje viškova naoružanja i municije već duže vremena opterećuje MO BiH i da je osnovni cilj ovog komiteta da zajedno sa našim prijateljima i partnerima iz međunarodne zajednice pokuša ovo pitanje riješiti na što efikasniji način, i da smo vođeni tom činjenicom smatrali da je vrijeme da svi oni koji su do sada bili uključeni u ovaj proces, a radili su po ovim pitanjima neovisni jedni od drugih, počnu raditi zajedno, ciljano i koordinirano pod jednom upravljačkom strukturom - Strateškim komitetetom, vjerujući da taj Komitet može odgovoriti izazovima koje sa sobom nosi ukupan proces rješavanja viškova naoružanja, municije i MiMES-a u OS BiH.

Nakon što je pročitan i usvojen Dnevni red Drugog zasjedanja Strateškog komiteta, brigadni general Senad Mašović je u svojstvu Predsjedavajućeg Koordinacijskog komiteta za naoružanje i municiju izložio Izvještaj o radu Koordinacijskog komitеta i radnih grupa koje djeluju u sastavu ovog komiteta. U izvještaju su prezentirani ciljevi rada Radnih grupa, trenutni procesi usmjereni na razvijanju sposobnosti OS BiH u području upravljanja municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima u skladištima OS BiH, izazovima i prisutnim ometačima u realizaciji ovog projekta sa prijedlozima za eliminisanjem ili umanjenjem efekata istih.

General Mašović je u ovom izvještaju govorio o do sada realiziranim aktivnostima koje vodi ovaj Komitet a odnose sa na 100% sveobuhvatnu inspekciju svih skladišta naoružanja i municije čiji završetak se očekuje do 31.10.2015. godine i istakao da je do sada u ovom procesu izvršen detaljan pregled i inspekcija ukupno 355,8 tone MiMES-a.

U izvještaju su prezentirani i podaci o poduzetim mjerama na poboljšanju sigurnosti skladišnih prostora naoružanja i municije u OS BiH gdje je učinjen značajan napredak, a poduzimaju se sve mjere kako bi se došlo do nivoa sigurnosti skaldišta MiMES-a prema traženim međunarodnim standardima.

General Mašović je u izvještaju naveo i podatke o realiziranim obukama pripadnika OS BiH koji rade na poslovima koji su vezani za skladištenje i osiguranje naoružanja i MiMES-a i istakao kako je i u ovom dijelu ostvaren izuzetan napredak i da su u procesu obuke izuzetan doprinos dali mobilni trening timovi snaga EUFOR-a u BiH.

U protekle dvije godine obuku po pitanju sigurnosti skladišnih prostora i upravljanja naoružanjem, i MiMES-om prošlo je ukupno 236 lica, a trenutno je na Mašinskom fakultetu obuka za 11 certificiranih instruktora za kontrolno-tehničke preglede municije.

Na sastanku Strateškog komiteta govorili su svi stalni članovi ovog tijela ili njihovi predstavnici i svi su pohvalili angažman Ministra odbrane BiH kao čelnog čovjeka institucije odbrane da na strateškom nivou povede akciju kojom bi se konačno, a ovog puta energičnio i maksimalno koordinirano riješilo pitanje viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava u Oružanim snagama BiH i na taj način otklonuli svi eventualni sigurnosni rizici koji realno postoje po ovom pitanju.

Svi su se složili da je u zadnje vrijeme došlo do povećanja dinamike uništavanja viškova naoružanja i MiMES-a kroz razne programe i istakli činjenicu da iako relativno mlad i projekat „EXPLODE“ daje željene rezultate tako da je samo u mjesecu septembru ove godine ukupno uništeno 120 tona MiMES-a, a da je dosadašnji mjesečni prosjek bio oko 54 tone.

Svi članovi Strateškog komiteta su izrazili spremnost za nastavak ovog procesa i sa dinamikom koja je demonstrirana u proteklom periodu i najavili snažnu podršku ovom procesu u obimu i kapacitetima koji su ranije dogovoreni.

Tokom Drugog zasjedanja Strateškog komiteta izjave za medije dali su ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, general Sir Richard Shirref, šeg Misije OSCE-a u BiH ambasador Fletcher M. Burton i general major Anto Jeleč, v.d. načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

U svojoj izjavi za medije general Shirref je posebno pohvalio ulogu i angažman ministra Osmića pod čijim rukovodstvom je data jedna nova dimenzija procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i MES-a i izrazio nadu da će se ovaj proces, iako težak i složen, završiti u planiranom vremenu i na taj način osnažiti stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail:info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA