Rješavanje viškova naoružanja

Svaki dodatni napor u projektu rješavanja viškova naoružanja i municije će doprinijeti boljem sigurnosnom okruženju ne samo u BiH nego i okruženju

6.12.2013

Pod predsjedavanjem ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijaha Osmića i uz učešće zamjenice ministra g-đe Marine Pendeš u hotelu „Europa“ u Sarajevu 06.12.2013. godine održano je Treće zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

Domaćin ovog zasjedanja bila je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a zasjedanju je prisustvovao i Šef Misije, NJ.E. ambasador Flethcer M. Burton.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane BiH, generala Oružanih snaga BiH Ante Jeleča i Senada Mašovića, Trećem zasjedanju Strateškog komiteta prisustvovali su i predstavnici Evropske komisije u BiH, komandant NATO štaba u Sarajevu general Merle Hart, komandant snaga EUFOR-a u BiH, general Dieter Heidecker, ambasador Republike Austrije u BiH, NJ.E. Martin Pammer, amabsador Kraljevine Švedske u BiH, NJ.E. Stefan Frederik Schiller, te predstavnici ambasade SAD-a, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), kao i predstavnici MO i OS BiH, komande EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu.

Na početku zasjedanja prisutne je pozdravio ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i zahvalio se ambasadoru Burtonu na ulozi domaćina ovog zasjedanja i osiguranim uslovima za realizaciju istog.

Ministar Osmić je naglasio činjenicu da su pred Ministarstvom odbrane BiH i dalje važni izazovi u procesu rješavanja 40. 000 komada viškova svih tipova neperspektivnog naoružanja i oko 17. 000 tona viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava u skladištima Oružanih snaga BiH.

Ministar je u svom obraćanju istakao da je međunarodna zajednica u BiH dala povjerenje Ministarstvu odbrane BiH i njegovom menadžmentu da vode ovaj projekat, te izrazio nadu da će isti biti realiziran u što kraćem roku, a što opet uveliko zavisi od finansijske i logističke podrške međunarodne zajednice.

Nakon što je pročitan i usvojen Dnevni red Trećeg zasjedanja Strateškog komiteta, brigadni general Senad Mašović je u svojstvu Predsjedavajućeg Koordinacijskog komiteta za naoružanje i municiju izložio Izvještaj o radu Koordinacijskog komitata i radnih grupa u periodu između dva zasjedanja ovog foruma.

Načelnik Zajedničkog štaba, general-major Anto Jeleč u svojoj prezentaciji govorio je o trenutnoj logističkoj i finansijskoj podršci procesu rješavanja viškova naoružanja i municije, kao i o potrebnim elementima podrške ovom procesu u narednom periodu.

Tokom zasjedanja ovog Komiteta prezentacije i diskussije su imali i ostali članovi Strateškog komiteta gdje su iznesena viđenja dosadašnjeg toka procesa i prijedlozi i perspektive razvoja ovog projekta za naredni period.

Šef Misije OSCE-a u BiH, NJ.E. ambasador Burton kazao je da je ova godina bila godina organizacijakih i planskih aktivnosti, a da će naredna godina biti godina u kojoj će se moći vidjeti rezultati rada ovog strateškog foruma, koji pod vodstvom ministra odbrane Osmića ima svu podršku međunarodne zajednice u BiH.

Svi članovi Strateškog komiteta iskazali su punu podršku ovom projekt u obimu i kapacitetima koji su ranije dogovoreni i izrazili spremnost za nastavak ovog procesa sa dinamikom koja je demonstrirana do sada.

Na kraju ovog Trećeg zasjedanja izjave za medije su dali ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Flethcer Burton i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general major Anto Jeleč.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA