Rješavanje viškova naoružanja

Cilj Strateškog komiteta za naoružanje i municiju je ubrzanje procesa rješavanja viškova i sigurnije okruženje za građane BiH

18.2.2014

Pod predsjedavanjem ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijaha Osmića i uz učešće zamjenika ministra Marine Pendeš i Živka Marjanca u zgradi UN-a u Sarajevu 18.02.2014. godine, održano je Četvrto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

Domaćin ovog zasjedanja bio je ambasador Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u BiH i ujedno rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH.
Pored predstavnika Ministarstva odbrane BiH, generala Oružanih snaga BiH Ante Jeleča i Senada Mašovića, Četvrtom zasjedanju Strateškog komiteta prisustvovali su i predstvnici Evropske komisije u BiH, komandant NATO štaba u Sarajevu general Merle D. Hart, komandant snaga EUFOR-a u BiH, general Dieter Heidecker, amabsador Kraljevine Švedske u BiH, NJ.E. Stefan Frederik Schiller, te predstavnici ambasade SAD-a i Austrije u BiH.
U svojstvu specijalnog gosta 4. zasjedanja Strateškog komiteta ovom forumu su prisustvovali general Sir Richard Shirref, sadašnji zamjenik komandanta NATO-a za Evropu i operativni komandant operacije ALTHEA i general Sir Adrian Bradshaw, koji će na ovim pozicijama zamjeniti generala Shirrefa.
Na početku zasjedanja prisutne je pozdravio ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i zahvalio se ambasadoru Afanasievu na ulozi domaćina ovog zasjedanja i osiguranim uslovima za realizaciju istog.
Ministar Osmić se osvrnuo na dosadašnje učinke kada je u pitanju rješavanje viškova naoružanja i municije i pozitivnoj ulozi Strateškog komiteta u ovom procesu i iskazao punu zahvalnost stalnim članovima ovog komiteta na njihovoj pomoći i angažmanu u rješavanju ovog pitanja.
U svojstvu predsjedavajućeg ovog komiteta, ministar je naglasio činjenicu da su pred Ministarstvom odbrane BiH i dalje važni izazovi u procesu rješavanja viškova svih tipova neperspektivnog naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava u skladištima Oružanih snaga BiH.
On je izrazio nadu da će MO i OS BiH uz pomoć partnera i prijatelja iz međunarodne zajednice u 2014. godini ubrzati ovaj proces kroz realizaciju projekata EXPLODE i SECUP – BiH, ali i iznaći dodatne modalitete i načine rješavanja pitanja viškova kroz angažman kapaciteta namjenske industrije u oba bh. entiteta, ujedno razmišljajući i o regionalnom pristupu u rješavanju ovog izuzetno složenog pitanja.
Nakon što je pročitan i usvojen Dnevni red 4. zasjedanja Strateškog komiteta, brigadni general Senad Mašović je u svojstvu Predsjedavajućeg Koordinacijskog komiteta za naoružanje i municiju izložio Izvještaj o radu Koordinacijskog komiteta i radnih grupa za 2013. godinu i prezentirao planove i ciljeve koji trebaju biti realizirani i dostignuti u 2014. godini.
General Mašović je istakao da je cilj Strateškog i Koordinacijskog komiteta u 2014. godini izvršiti kvantitativno-kvalitativni pregled 6.000 tona MiMES-a, uništiti više od 2.500 tona nestabilnih i neperspektivnih viškova i pod hitno staviti u funkciju radne grupe za podršku Koordinacijskom komitetu.
Prema programu 4. zasjedanja Komiteta pezentirani su dosadašnji učinci i realizirane aktivnosti na implementaciji projekata EXPLODE i SECUP od strane predstavnika UNDP-a i OSCE-a.
Tokom zasjedanja potrebno vrijeme za diskusije su imali i ostali članovi Strateškog komiteta gdje su iznesena viđenja dosadašnjeg toka procesa i perspektive razvoja istog za naredni period uz prijedloge da je potrebno ubrzati dinamiku, odrediti precizne rokove i locirati nosioce određenih segmenata ovog procesa.
Na kraju ovog zasjedanja komiteta prisutnim se obratio i general Sir Richard Shirref koji je kazao da cijeni ono što je do sada učinjeno po pitanju rješavanja viškova naoružanja i municije, ali da ovaj proces mora dobiti jednu novu dimenziju u što ne sumnja, jer je menadžment Ministarstva odbrane na čelu sa ministrom Osmićem čvrsto opredjeljen da se naprave značajni iskoraci po ovim pitanjima.
Na kraju su izjave za medije dali ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, general Shirref i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general major Anto Jeleč.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA