Rješavanje viškova naoružanja

Održana 13. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (NMiMES)

29.9.2016

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš predsjedavala je 13. sjednicom Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (NMiMES), održanoj u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu 29. septembra 2016. godine, a čiji domaćin je bio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Sjednici Strateškog komiteta su, pored ministrice Marine Pendeš, predsjedavajuće Komiteta i gospođe Sezin Sinanoglu, rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini ujedno i domaćina sjednice, prisustvovali i zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, zamjenici načelnika Zajedničkog štaba generalmajori Senad Mašović i Mirko Tepšić, te u statusu posmatrača predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Sifet Podžić. Sjednici su prisustvovali i stalni članovi iz reda međunarodnih organizacija: Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi - OSCE misije u BiH, NATO štaba Sarajevo, EUFOR-a, kao i predstavnici ambasada u BiH (Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Republike Austrije i Kraljevine Švedske).

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je u svojstvu predsjedavajuće Komiteta izrazila zahvalnost na podršci svim relevantnim akterima procesa rješavanja predmetnih viškova, koji su intenzivno davali podršku ovom procesu. „Želim iskazati zahvalu svima onima koji su intenzivno radili na procesu uništavanja, jer smo u odnosu na 2015. godinu napravili značajan iskorak i pomak koji se tiče i 100%-ne inspekcije i naravno uništavanja“, kazala je ministrica Pendeš.

Generalmajor Senad Mašović je kroz prezentaciju upoznao prisutne o aktivnostima rješavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) u 2016. godini, a koja se tiču provođenja 100%-nih inspekcija, demilitarizacije, realizacije projekata EXPLODE i SECUP, planovima za budući period, kao i problemima i izazovima. General Mašović je naglasio da trenutno MO i OS BiH raspolažu sa 11,6 hiljada tona viškova MiMES-a. U toku 2016. godine do sada je riješeno 1 960 tona MiMES-a, a od toga je 1 350 tona riješeno procesom demilitarizacije, dok je 565 tona donirano Vladi Iraka u cilju podrške borbi protiv ISIL-a. Kada je u pitanju proces 100%-nih inspekcija viškova, u toku 2016. izvršena je inspekcija 4 953 tone preostale količine municije, a planirano je da se do kraja 2016. godine izvrši inspekcija oko 8 000 tona municije. General Mašović je istakao veliki značaj i doprinos projekata EXPLODE i SECUP poboljšanju procesa rješavanja viškova MiMES-a.

Na kraju sastanka, ministrica Pendeš je još jednom u ime MO i OS BiH izrazila zahvalnost međunarodnim organizacijama u BiH za podršku u procesu rješavanja MiMES-a. Zaključeno je da će: MO i OS BiH izraditi plan ubrazanog procesa 100%-ne inspekcije kako bi se isti okončao do maja 2017. godine; MO BiH i UNDP će u tekućem mjesecu organizovati sastanak s predstavnicima namjenske industrije u BiH i regionu, a u cilju što bržeg rješavanja preostalih viškova; da će se što prije pristupiti procesu prodaje sekundarnih sirovina (furde). Stalni članovi komiteta su ovom prilikom izrazili i podršku ambasadama SR Njemačke i Ujedinjenom Kraljevstvu u BiH za članstvo u Komitetu. Također, zaključeno je i da će početkom naredne godine MO BiH preuzeti obavezu održavanja infrastrukture osigurane od strane OSCE-a - odnosno projekta SECUP, te da će personalno ojačati vlastite kapacitete, kao i da će u okviru vlastitih kapaciteta osnovati posebnu jedinicu za obuku eksperata koji će raditi na procesu rješavanja viškova municije i MES-a.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA