Rješavanje viškova naoružanja

Podrška SR Njemačke i UNDP-a uništavanju viška municije u Bosni i Hercegovini

28.9.2016

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić prisustvovao je danas, 28. septembra 2016. godine u Ambasadi Savezne Republike Njemačke ceremoniji potpisivanja Ugovora o dodjeli sredstava za projekat Razvojnog programa Ujedninjenih nacija (UNDP) „EXPLODE+“ (Urgent Action on Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina“).

Gospođa Christiane Hohmann, ambasadorica Savezne Republike Njemačke i gospođa Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini potpisale su još jedan Ugovor o dodjeli sredstava Vlade SR Njemačke za projekat UNDP-a „EXPLODE+“ (Urgent Action on Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina“) u iznosu od 100.000 eura.

Ova sredstva će poslužiti za uništavanje oko 1.000.000 metaka municije ručnog naoružanja i preko 20.000 artiljerijske municije, koja su najvećim dijelom nesigurna, a time se nalaze u opasnom stanju.

Zamjenik Jusić je, u ime Ministarstva odbrane BiH, zahvalio na svestranoj pomoći koju Ambasada SR Njemačke u BiH i UNDP pružaju u operacijama kontroliranog i ekološkog prihvatljivog odlaganja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava u BiH.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu zahvalila se ambasadorici Hohmann i zamjeniku ministra Seadu Jusiću na dosadašnjoj saradnji u projektu „EXPLODE+“ i izrazila nadu za još produktivniju saradnju u budućnosti.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba