Rješavanje viškova naoružanja

Održana 14. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i MES

5.12.2016

Zamjenik ministra odbrane BiH za resurse Boris Jerinić predsjedavao je 14. sjednicom Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (MiMES) održanoj u ponedjeljak, 5. decembra 2016. godine, a domaćin sjednice bila je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Sjednici Strateškog komiteta, pored zamjenika Jerinića i šefa Misije OSCE-a, ujedno i domaćina ovog sastanka, Nj.E ambasadora Jonathana Moorea, prisustvovali su predstavnici Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, među kojima zamjenik načelnika Zajedničkog štaba generalmajor Senad Mašović, stalni članovi komiteta iz međunarodnih organizacija: OSCE-a, Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), NATO-a, EUFOR-a, ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Republike Austrije, Kraljevine Švedske, kao i priključeni članovi ovom komitetu, predstavnici ambasada Velike Britanije i Savezne Republike Njemačke.             

U uvodnom dijelu sjednice zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić iskazao je zahvalnost domaćinu ovog zasjedanja – Misiji OSCE-a u BiH, kao i svim relevantnim učesnicima procesa rješavanja predmetnih viškova, te iskazao zadovoljstvo priključenjem novih članova ovom procesu, ambasadama UK i SR Njemačkoj. Nakon uvodnog izlaganja, predstavljeni su dosadašnji rezultati rada tokom 2016. godine, implementacija projekata EXPLODE i SECUP, kao i planovi rješavanja viškova naoružanja za naredni period.

Nj.E. ambasador Jonathan Moore je ovom prilikom istakao opredjeljenje Misije OSCE-a u BiH za nastavak projekta SECUP kroz pokretanje implementacije projekta SAFEUP, s ciljem povećanja stepena sigurnosti i civilnog stanovništva i vojnog osoblja na lokacijama skladišta u BiH. Ambasador Moore je naveo da će se poboljšanjem sigurnosne infrastrukture u skladištima municije i naoružanja u BiH, koje je u skladu sa međunarodnim standardima, doprinijeti većem stepenu opće sigurnosti u BiH. 

Dosadašnji rezultati pokazuju da trenutno raspolažemo sa 10,7 hiljada tona viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te sa oko 40.000 komada viška naoružanja, a kada je u pitanju proces inspekcija, u 2016. godini inspektovano je 6,5 hiljada tona MiMES-a. Proces inspekcija je u potpunosti relizovan na 5 lokacija, a plan je da se ovaj proces završi do kraja maja 2017. godine, vodeći računa o sigurnosnim standardima prilikom realizacije inspekcija. U okviru projekta EXPLODE, izvršena je demilitarizacija oko 153 tone municije punjene bijelim fosforom, čime se pristupilo regionalnom pristupu demilitarizacije municije. U 2016. godini, kroz proces demilitarizacije i donacije ukupno je riješeno 2,5 hiljada tona municije.

Na kraju sjednice, članovi Komiteta su se usaglasili vazano za potrebu korištenja kapaciteta namjenske industrije u procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i MES-a. Također, prisutni su usaglasili mišljenja  o potrebi tješnje saradnje sa lokalnim zajednicama u cilju preventivnog djelovanja.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA