Rješavanje viškova naoružanja

Petnaesta sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

8.3.2017

Petnaesta sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, čiji je domaćin bila Komanda EUFOR-a u BiH, održana je u Domu Oružanih snaga u Sarajevu 8. marta 2017. godine.

Pored zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića, koji je u ime ministrice odbrane Marine Pendeš predsjedavao sjednicom i komandanta EUFOR-a u BiH, ujedno domaćina ovoga sastanka, generalmajora Friedricha Schröttera, sjednici su prisustvovali predsjedavajući Parlamentarne komisije BiH za odbranu i sigurnost Sifet Podžić, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč sa zamjenicima generalima Senadom Mašovićem i Mirkom Tepšićem. Također, sjednici su prisustvovali stalni članovi komiteta iz reda međunarodnih organizacija: Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi - OSCE misije u BiH, NATO štaba Sarajevo, kao i predstavnici ambasada u BiH (Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Republike Austrije i Kraljevine Švedske, SR Njemačke i Velike Britanije).

Generalmajor Senad Mašović izvijestio je prisutne o postignutim rezultatima u 2016. godini i u dosadašnjem periodu 2017. godine. On je podsjetio da je trenutna količina viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava oko 10.000 tona. U 2016. godini izvršena je inspekcija 6.146 tona MiMES-a, tokom koje nije bilo neželjenih posljedica, a plan je da se ovaj proces ubrza u 2017. godini, kako bi isti bio završen u tekućoj godini. Do kraja 2016. godine ukupno svim metodama je riješeno 2.626 tona MiMES-a i to, najvećim dijelom, u vojnim kapacitetima. Također, u proteklom periodu 2017. godine smo nastavili sa započetim porocesima demilitarizacije i u vojnim kapacitetima uništili oko 135 tona MiMES-a. Posebna pažnja je posvećena pitanju obuke vojnog personala, tako da trenutno imamo 42 obučena inspektora za kontrolno-tehnički pregled i ovaj proces se nastavlja kontinuirano, naglasio je general Mašović.

Također, uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice i kroz projekte Evropske unije, koje impelemetiraju UNDP i Misija OSCE-a u BiH (EXPLODE i SECUP) u 2016. godini su uloženi značajni napori i sredstva na unapređenju infrastrukture skladišnih lokacija, kako u smislu stanja objekata tako i u smislu povećanja sigurnosnog aspekta lokacija za skladištenje NMiMES.

Predstavnici UNDP-a, OSCE i EUFOR-a su također informisali prisutne o rezultatima u 2016. godini i planovima za 2017. godinu, te je rečeno da UNDP nastavlja implementaciju projekta „EXPLODE+“ uz finansijsku podršku EU i u 2017. godini, koji će prvenstveno biti usmjeren na demilitarizaciju municije.

OSCE je u 2017. godini otpočeo sa planom projekta „SAFE UP“, koji će trajati dvije godine i njegova vrijednost je 1,45 miliona eura, a koji će biti usmjeren na podizanje sigurnosnih uslova i zaštite na dijelu perspektivnih lokacija u MO i OS BiH. Predstvanici EUFOR-a u BiH poseban naglasak su stavili na ubrzanje procesa inspekcija, te naglasili da će nastaviti s aktivnostima na iznalaženju najboljeg načina rješavanja avio-bombi.

Prisutni su u zaključku sastanka izrazili obostranu spremnost nastavka ovog procesa, a sve u cilju stvaranja sigurnog okruženja za sve građane BiH.