Rješavanje viškova naoružanja

Održan 14. Koordinacijski komitet za rješavanje viškova NMiMES-a u OS BiH

24.10.2017

14. sastanak Koordinacijskog komiteta za rješavanje viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava (NMiMES) održan je 19. oktobra 2017. godine u domu OS BiH u Sarajevu.

Sastankom je rukovodio, u funkciji predsjednika komiteta, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse generalmajor Senad Mašović, a istom su prisustvovali stalni članovi Komiteta, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH – UNDP-a, OSCE-a i NPA (Norveške narodne pomoći), predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, firme Janus/Sterling, predstavnik EUFOR-a, pripadnici Štaba NATO-a Sarajevo i pripadnici Radne grupe za podršku Koordinacijskog komiteta i predstavnici uprava Zajedničkog štaba OS BiH te Komande za podršku, Komande logistike i Operativne komande OS BiH, odnosno predstavnici radnih grupa za unapređenje stanja na lokacijama skladištenja, delaboracije i uništenja MiMES-a (Krupa - 17, Glamoč i TROM-Doboj).

Sastanak je uvodnim obraćanjem otvorio generalmajor Senad Mašović, nakon čega se pristupilo usvajanju zapisnika i zaključaka sa 13. sastanka Koordinacijskog komiteta za rješavanje viškova naoružanja i MiMES-a, a jednoglasno je usvojen i dnevni red za 14. sastanak. Tokom uvodnog obraćanja general Mašović ukratko je iznio agendu sastanka, prilikom čega je naglasio rezultate do sada urađenog i planove za naredni period. Naveo je da je protekli tok 2017. godine bio uspješan i da ćemo tokom iste skoro i završiti proces 100% inspekcija, a tokom 2018. g. početi sa redovnim pregledom. Procesi demilitarizacije MiMES ne prestaju i u ubuduće će se odvijati, a očekuje se da tokom 2018. g. stvorimo pretpostavke da hemijska laboratorija za ispitivanje baruta bude potpuno funkcionalna i ostvaruje puni i veći efekat. Očekuje nas nova donacija, početak procesa prodaje viškova i početak obilježavanja SALW i pripadajuće municije. S razlogom očekujemo finansijsku podršku ambasada i međunarodnih partnera za nastavak i završetak započetih investicijskih ulaganja u infrastrukturu.

Projekat EU STAR je počeo i očekujemo bolju realizaciju demilitarizacije municije, kao i nastavak aktivnosti na konačnom rješavanju avio-municije. Definirani su viškovi naoružanja i problemi po pitanju njihovog tretiranja.

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH i OK OS BiH i predstavnici radnih grupa iznijeli su trenutni presjek stanja u istima i buduće aktivnosti, nakon čega su predstavnici međunarodnih organizacija ukazali na njihovo angažiranje i buduće planove. Projekat OSCE-a „SAFE-UP“ se realizira uspješno i planiranom dinamikom. UNDP je započeo projekat „EUSTAR“, a u međuvremenu realizirao projekat „EXPLODE+“ i vršio pripreme za realizaciju demilitarizacije u civilnim i regionalnim kapacitetima. Firma Sterling/Janus je angažirana na poligonu Glamoč, a očekuje nas veći angažman NPA na izradi metodologije o procjeni rizika naseljenih mjesta oko skladišta MiMES-a.

Proces 100% inspekcija ide manje-više po planu, kako vrijeme bude dozvoljavalo treba nastojati što prije završiti iste i na lokaciji Rudo, a u svakom slučaju iduće godine početi vršiti redovne inspekcije. Proces demilitarizacije je mogao biti i bolji, ali uništene su velike količine i težinski pokazatelji zaostaju umnogome za komadnim pokazateljima. Očekujemo bolje rezultate od hemijske laboratorije, čime ćemo morati ulagati manje fizičkog rada tokom pregleda i imati pouzdanije pokazatelje o stanju municije. Pred nama je rješavanje avio-municije, a očekujemo i nastavak infrastrukturnih ulaganja na lokacijama skladištenja MiMES-a.