Rješavanje viškova naoružanja

Otvorena laboratorija za hemijsko ispitivanje municije u TROM-u Doboj

19.7.2018

Na lokaciji Oružanih snaga BiH TROM (Tehnička radionica za opravku i uništavanje municije) u Doboju, danas 19. jula 2018. godine je upriličena svečana ceremonija potpisivanja ugovora o donaciji između Ministarstva odbrane BiH i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u sklopu SAFE-UP projekta i otvaranje laboratorije za ispitivanje hemijske stabilnosti municije.

Današnjom ceremonijom predat je na upotrebu objekat laboratorije u kojem su smješteni aparati za ispitivanje baruta municije i objekat za skladištenje uzoraka baruta - centralna kolekcija baruta. Donacija je dio projekta SAFE-UP,  čija je ukupna vrijednost 1,65 miliona Eura i koji se implementira od janura 2017. do kraja 2018. godine, a do sada je u ovaj labaratorij uloženo oko 360.000 Eura.

 

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Boris Jerinić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević, kao i zamjenik šefa Misije OSCE Alexander Chuplygin.

 

Zamjenik ministra Jerinić je kazao da je otvaranje ove labaratorije „iznimno važan i jedinstven projekat, ne samo u BiH nego u regiji, koji će doprinijeti znatno većem stepenu sigurnosti osoblja koje radi na ovim poslovima, ali isto tako sigurnosti okruženja.“  On je zahvalio OSCE-u i zemljama donatorima projekta, među kojima su Švicarska, Austrija, Češka, Slovačka, Njemačka, Norveška, Turska, Francuska, Italija i Lihtenštajn, te je izrazio očekivanje nastavka ove podrške u budućnosti.

 

Zamjenik šefa Misije OSCE u BiH Alexander Chuplygin je, između ostalog, istakao da „Misija OSCE u BiH i dalje ostaje predan partner MO i OS BiH i nastaviće da pruža podršku naporima ka unaprjeđenju sigurnosti infrastrukture i smanjenju sigurnosnih rizika na lokacijama i objektima za skladištenje municije.

 

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA