Rješavanje viškova naoružanja

Kraljevina Holandija donirala 245.400 US dolara za aktivnosti uništavanja nestabilne municije

6.11.2018

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Nj.E. dr. Reinout Vos i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu, u prisustvu pomoćnika ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislava Jezeraškića, potpisali su 5. novembra 2018. godine ugovor o dodjeli 245.400 US dolara za projekat „EXPLODE+“, kao dodatni doprinos Kraljevine Holandije aktivnostima uništavanja nestabilne municije u BiH četvrtu godinu zaredom.

Nestabilna municija predstavlja prijetnju sigurnosti građana i zajednica širom BiH, zbog čega se trenutno provodi niz aktivnosti na njenom uništavanju, i to primarno kroz EU STAR projekat (vrijednost 2,8 miliona eura) koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP BiH u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane BiH, te „EXPLODE+“ projekat, čije aktivnosti se sufinansiraju sredstvima koje su osigurale vlade Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije i Kraljevine Norveške.

 

Dodatnim ulaganjem u realizaciju aktivnosti „EXPLODE+“ projekta, koje će se provoditi do 30. novembra 2019. godine, planirano je rješavanje oko 2.000 tona municije na vojnim lokacijama, čime je Kraljevina Holandija još jednom pokazala svoju kontinuiranu opredijeljenost za podršku razvoja Bosne i Hercegovine i veću sigurnost zajednica.

 

Prisutni su izrazili zadovoljstvo potpisivanjem ugovora koji će, kako su istakli, doprinijeti ne samo sigurnosti građana i vojnog osoblja i razvoju Bosne i Hercegovine, već i smanjenju ilegalnog prometa naoružanja, kao i opredijeljenost za nastavkom saradnje do konačnog rješavanja ovog pitanja.   

 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA