Rješavanje viškova naoružanja

Posjeta komandantice Štaba NATO-a iz Sarajeva lokaciji „3. maj“ Doboj

20.6.2019

Komandantica Štaba NATO-a u Sarajevu brigadna generalica Marti J. Bissell, sa pomoćnikom komandanta Štaba NATO u Sarajevu brigadirom Mortenom Henriksenom, kapetanicom Sarah McCue i savjetnicom za infrastrukturu gospođom Amilom Gaćanović posjetili su 19. juna 2019. godine Radionicu za održavanje i uništavanje MiMES (TROM) u Doboju.

Delegaciju NATO-a primio je načelnik CMM/Komande logistike pukovnik Nihad Đonlagić, komandant Glavne logističke baze brigadir Miro Novaković i upravnik RzOiU MiMES pukovnik Bojan Bosiljčić. 

Cilj posjete je bio upoznavanje delegacije Štaba NATO-a sa aktivnostima i radom Radionice za održavanje i uništavanje MiMES, kao i radom Laboratorije za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta i raketnih goriva. Također, delegacija je upoznata sa razmještajem jedinice, infrastrukturom i budućim planovima saradnje sa UNDP-om i Misijom OSCE-a u BiH u okviru SAFE UP programa za 2019. godinu.

Tokom posjete delegacije NATO-a, održan je informativni brifing, obilazak Laboratorije za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta, obilazak pogona za delaboraciju i održavanje MiMES-a. Na kraju je izvršena metodsko-pokazna vježba spaljivanja delaborisanog baruta.

Info – KL

5 FOTO GALERIJA