Rješavanje viškova naoružanja

Šef Delegacije EU Wigemark u MO BiH - ubrzanje realizacije Master plana BiH o rješavanju viška NMiMES

21.6.2019

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima sastala se 21. juna 2019. godine sa šefom Delegacije EU u BiH ambasadorom Lars Gunnar Wigemarkom i komandantom EUFOR-a u BiH generalmajorom Martinom Dorferom, u cilju ubrzanja realizacije Master plana BiH o rješavanju viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava (NMiMES).

Izražavajući zahvalnost Delegaciji EU u BiH, EUFOR-u i svim donatorima u procesu rješavanja NMiMES-a u dosadašnjem periodu, ministrica Pendeš je naglasila da Ministarstvo odbrane BiH ovom pitanju posvećuje punu pažnju, te da Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH „Master plan“ vide kao dokument koji treba doprinijeti unapređenju stanja sa upravljanjem životnog ciklusa NMiMES.

Uzimajući u obzir činjenicu da se Master plan BiH završava krajem ove godine, ministrica Pendeš je naglasila da će MO i OS BiH uložiti maksimum napora i dati punu podršku projektima demilitarizacije MiMES-a, rekavši da je “cilj Ministarstva odbrane BiH da se što prije završi sa procesom uništavanja MiMES-a.“ 

Tokom sastanka posebno je istaknuta hitnost po pitanju obuke personala koji će raditi na poslovima upravljanja životnim ciklusom MiMES-a, te projektima industrijskog zbrinjavanja MiMES-a.

Na kraju sastanka, ministrica Pendeš je još jednom izrazila zahvalnost svim učesnicima na pruženoj podršci u ovom procesu, kao očekivanja da i druge strane, naročito po pitanju dokumentacije izvođača, učine isto kako bi svi procesi bili do kraja završeni te ispunjen Master plan BiH, a sve sa ciljem povećanja sigurnosti po stanovništvo i imovinu BiH.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, između ostalih, prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić te EUFOR-ov stručni savjetnik za naoružanje i odlaganje municije pukovnik Martin Trachsler.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

 

5 FOTO GALERIJA