Rješavanje viškova naoružanja

Seminar „Stabilnost pogonskih goriva“

14.11.2019

U povodu obilježavanja godišnjice uspostavljanja Sekcije za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta, u Radionici za održavanje i uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava (RzOiU MiMES) na lokaciji „3. maj“ u Doboju je 12. novembra 2019. godine održan seminar „Stabilnost pogonskih goriva“.

Cilj seminara je bio edukacija stručnog personala i praćenje naučnih dostignuća iz oblasti ispitivanja stabilnosti pogonskih goriva i kvaliteta energetskih materija i certifikacija stručnog personala u sekciji za ispitivanje hemijske stabilnosti pogonskih goriva.

Seminar je zvanično otvorio komandant Komande logistike OS BiH brigadir Ernes Heleg, koji je naglasio značaj provođenja aktivnosti na analizi hemijske stabilnosti pogonskih goriva municije u OS BiH, a u funkciji ostvarivanja ciklusa praćenja životnog vijeka MiMES u OS BiH i veće sigurnosti i pouzdanosti MiMES. Također, brigadir Heleg je zahvalio svim međunarodnim i domaćim činiocima koji su u proteklom periodu pružali podršku na provođenju projekata povećanja sigurnosti lokacija skladištenja municije, kao i lokacije RzOiU MiMES u Doboju. Po završetku obraćanja, brigadir Ernes Heleg je uručio zahvalnice gospodinu Andreu Sarbanu (OSCE) i gospodinu Seminu Numiću (OSCE).

U ime načelnika ZŠ OS BiH, prisutne je pozdravio i izrazio dobrodošlicu načelnik Odjeljenja za logističke integracije u Upravi za logistiku ZŠ OS BiH brigadir Zahid Tanković koji je u svom izlaganju prikazao i kratku analizu operacija sa MiMES-om od 2011. godine do danas.

Po završetku izlaganja, upriličen je obilazak Laboratorije za ispitivanje hemijske stabilnosti pogonskih goriva, gdje je osoblje laboratorije prisutnima demonstriralo metode analize pogonskih goriva u municiji.

Na seminaru su učestvovali i predstavnici Sektora za nabavku i logistiku MO BiH, zvanice iz firmi namjenske industrije, mašinskih fakulteta, renomiranih firmi za nabavku i servisiranje laboratorijske opreme i predstavnici UNDP.

Završno izlaganje je imao pukovnik Bojan Bosiljčić, upravnik RzOiU MiMES, koji je imao informativni brifing o Radionici za održavanje i uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Nakon izlaganja, izvršena je dodjela zahvalnica predavačima i certifikati pripadnicima Sekcije za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta u municiji.

Prisutnim se obratio i predstavnik Sektora za nabavku i logistiku Ministarstva odbrane BiH Šefik Hasanović, zahvalivši se svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj seminar, a posebno predstavnicima OSCE-a, koji već godinama podržavaju OS BiH projektima za veću sigurnost lokacija skladištenja municije, kao i lokaciju RzOiU MiMES u Doboju.

Info – KL OS BiH

6 FOTO GALERIJA