Rješavanje viškova naoružanja

Održana 21. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva – NMiMES

9.11.2022

Pod predsjedavanjem zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirka Okolića i prisustvu predstavnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i velikog broja međunarodnih predstavnika u BiH, 9. novembra 2022. u Hotelu Holiday u Sarajevu održana je 21. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (Strateški komitet za NMiMES), uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

U uvodnim obraćanjima, zamjenik ministra Okolić, rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera i operativni komandant operacije „Althea“ generalpukovnik Hubert Cottereau iskazali su obostrano zadovoljstvo što se zajedničkim snagama Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa međunarodnim partnerima radi na smanjenju viška MiMES-a i povećanju stepena sigurnosti na lokacijama skladištenja MiMES-a.

Zamjenik ministra Okolić izrazio je zahvalnost svim subjektima koji pružaju pomoć i podršku u realizaciji projekata koji podrazumijevaju uništavanje nestabilne municije i projekata unapređenja sigurnosti skladišta MiMES-a u Krupi u Hadžićima i Kulа u Mrkonjić Gradu, a koji implementira UNDP uz finansijsku podršku Kraljevine Saudijske Arabije i Kraljevine Norveške, koji su pružili značajnu podršku na uništavanju zastarjele municije i poboljšanju infrastrukturnih radova u kasarni u Travniku.

Na sjednici se razgovaralo o dosadašnjoj realizaciji projekata UNDP-a, OSCE-a, Tetra Tech-a, Hallo Trust-a, Norveške narodne pomoći (NPA), označavanju i obilježavanju naoružanja, izradi sigurnosne procjene rizika skladišta municije, kao i budućim koracima iz Master plana za 2023. godinu po pitanju rješavanja ovog veoma važnog pitanja u državi.

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević je kroz prezentaciju izložio pokazatelje realiziranih aktivnosti na smanjenju količine MiMES-a. Između ostalog, jedan od podataka je da je od 2006. do 1. oktobra 2022. godine po raznim osnovama ukupno riješeno oko 27.380 tona MiMES-a, a zaključno sa 1. junom, OS BiH raspolažu sa oko 4.020 tona viška MiMES-a i preko 41.000 komada viška naoružanja. Tokom mjeseca juna ove godine riješen je i jedan od najvećih izazova za MO i OS BiH, a ticao se uništenja raketa „Luna“ na poligonu Glamoč. Navedena aktivnosti je izvršena uz pomoć Vlade SAD-a preko firme „Tetra Tech“ i uz pomoć EUFOR-a. „Ono što je najbitnije jeste da je ova aktivnost realizirana na siguran način, a predstavljala je veliku opasnost za okolinu“, zaključio je Knežević. Kao najveći izazov za MO i OS BiH u narednom periodu istakao je rješavanje raketa „3M9ME KUB“, za koje se trenutno vrši priprema za izvršenje kontrolno-tehničkog pregleda.

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je naveo da Oružane snage BiH ulažu značajne napore kada je u pitanju rješavanje viška MiMES-a, a da je pomoć međunarodnih partnera od velikog značaja, s obzirom na to da je ograničeni budžet i da su mala ulaganja u odbrambeni sistem.

Rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera istakla je da „UNDP uništavanje municije smatra humanitarnim, sigurnosnim i razvojnim prioritetom.  U posljednjih deset godina, kroz tri velika projekta ukupne vrijednosti preko 16 miliona američkih dolara, UNDP je radio na uništavanju municije, obnovi 90 objekata u četiri skladišta municije, uključujući i lokaciju za obuku osoblja koje rukuje municijom i eksplozivnim sredstvima u Travniku. Zahvaljujemo se našim partnerima i ostajemo predani daljnjoj podršci novim prilikama u unapređenju sigurnosti svih ljudi širom zemlje“, zaključila je Nedera.

 

Na kraju sjednice, prisutni su iskazali spremnost da se zajedničkim snagama nastavi na aktivnostima industrijskog zbrinjavanja neispravne i nesigurne municije i MES-a kako u kapacitetima OS BiH tako i u domaćim i regionalnim kapacitetima, a sve s ciljem izgradnje sigurnog i stabilnog okruženja u državi. 

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

 

9 FOTO GALERIJA