Obilježavanje 8. godišnjice Dana OS BiH

Obilježen Dan OS BiH na lokacijama 5.pbr OS BiH

28.11.2013

Svečanim postrojavanjem jedinica 5.pješadijske brigade na lokacijama razmještaja, danas je obilježen Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na nivou 5.pješadijske brigade.

Postrojavanje na svojim lokacijama u Zenici, Kiseljaku, Bijeljni i Žepču organizirale su komande bataljona za svoje pripadnike, dok je na lokaciji kasarne i zračne luke „Dubrave“ Komanda 5.pješadijske brigade bila nosilac aktivnosti svečanog postrojavanja kako za svoje pripadnike, tako i za pripadnike jedinica drugih formacijskih cjelina OS BiH, razmještenih na ovoj lokaciji.

Svečanom postrojavanju pored pripadnika Oružanih snaga prisustvovali su predstavnici civilnih struktura vlasti županijskog i općinskog nivoa, predstavnici sigurnosnih agencija državnog i entitetskog nivoa, predstavnici EUFOR-a, OSCE Misije u BiH kao i lokalne medijske kuće.

Gostima i vojnicima u stroju obratio se v.d. Komandanta 5.pbr, brigadir dr.sc Kenan Dautović. U svom govoru zahvalio se gostima na dolasku, te je naglasio glavne događaje koji su obilježili 5.pbr u ovoj godini. Tako je napomenuo glavni događaj iz ove godine, Vježbu vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 13-5“ na kojoj je bilo uključeno 95% pripadnika brigade, te dobru saradnju civilnim struktrama vlasti, te spremnost naše jedinice da reaguje i izađe na teren i pomogne civilnim organima vlasti u slučaju elementarnih i drugih nepogoda.

Brigadir Dautović je iskoristio ovu priliku, te je u ime nadređene komande, te sa nivoa 5.pješadijske brigade uručio pohvale i nagrade istaknutim pojednicmima, pripadnicima 5.pbr za postignute rezultate u izvršavanju svakodnevnih zadaća. Predstavnicima lokalne zajednice, Međunarodnom aerodromu Tuzla i Direkciji za ceste Tutzlanskog kantona, u znak dobre saradnje, brigadir Dautović je uručio Zahvalnice, izrazivši nadu da će se ova saradnju u narednom periodu i poboljšati „jer uvijek ima mjesta za unaprjeđenje odnosa“ naglasio je brigadir Dautović.

Po završetku zvaničnog dijela ceremonije, upriličen je TT zbor, gdje je prisutnima prezentiran jedan dio vojnog naoružanja i opreme. Po završetku TT zbora, druženje sa gostima nastavljeno je u vojničkom restoranu uz prigodnu zakusku.

Na kraju napominjemo da su i sredstva javnog informiranja sa lokalnog nivoa (Televizija Tuzlanskog kantona i Televizija Živince) propratile ovaj događaj, a brigadir Dautović je dao izjavu za navedene medije. Također, brigadir Dautović će danas gostovati na Televiziji Tuzlanskg kantona u Dnevniku koji će se prenositi uživo iz studija, a tema emisije su Oružane snage BiH. I ova činjenica govori u prilog značaja Oručanih snaga za lokalnu zajednicu, te njihovu zainteresiranost za aktivnosti koje se provode u Oružanim snagama. 

Info- 5-pbr