Demanti

D e m a n t na pisanje portala „Srpskainfo.com“ pod naslovom „Ima li ulјa u helikopterima“ od 28.05.2024. godine.

31.5.2024

U tekstu novinara Nikole Morače sa portala “Srpskainfo.com” pod naslovom „Ima li ulјa u helikopterima“ objavlјenog dana, 28.05.2024. godine izneseni su netačni navodi.

U pomenutom članku naglašava se nedomaćinski odnos prema sredstvima na upotrebi u Oružanim snagama BiH i nebrizi prema lјudstvu, gdje se kao primjer navodi nedostatak ulјa u motorima helikoptera, te da su zbog toga ugroženi životi lјudi koji rade i lete na helikopterima, sa namjerom da se naruši ugled Oružanih snaga BiH, te stručnost i odgovornost osoblja za održavanje helikoptera.

Stoga, u cilju istinitog informisanja javnosti demantujemo sljedeće navode:

“U OS BiH za dlaku je izbjegnuta tragedija nakon što je otkriveno da u motorima nekoliko helikoptera nije bilo sintetičkog ulјa” kao i “Da je lјudima glava u torbi, a za to kao da nikoga nije briga.

Naprijed navedeno demantujemo sa sljedećim činjenicama :

Nedostatak silikonskog ulja ne predstavlјa opasnost za rad motora helikoptera, a samim tim ni opasnost za članove posade helikoptera kako je tendenciozno naglašeno u naprijed navedenom tekstu. Funkcija silikonskog ulјa u jedinici za kontrolu goriva (FCU) je zaštita sklopa od korozije, koja tokom predmetne kontrole nije ustanovlјena na gorivnoj jedinici i nema nikakve veze sa motorom, odnosno njegovim rotirajućim dijelovima ili pak nedostatkom ulјa u samom motoru, te kao takva ne predstavlјa faktor koji utiče na nesmetan rad motora.

Stručna lica OS BiH redovno provode aktivnosti definisane propisima i procedurama u vezi sa sigurnosti letenja.

Tokom izvršenja redovnih planskih aktivnosti održavanja helikoptera UH-1H II, proteklih dana ustanovlјeno je da u jedinici za kontrolu goriva (FCU), u jednom helikopteru nema silikonskog ulјa. Zbog toga je izvršen pregled i ostalih helikoptera navedenog tipa u kojima je, također, utvrđen nedostatak pomenutog ulјa. 

U skladu sa redovnim procedurama izvršeno je privremeno prizemlјenje svih helikoptera navedenog tipa, te je odmah je izvršena nabavka sintetičkog ulja.

Stoga, u cilju istinitog informisanja javnosti i izbjegavanja eventualnih štetnih posljedica po ugled OS BiH, zahtijevamo da se hitno objavi ovaj demanti.

Uz uzajamno razumijevanje i poštivanje, nadamo se nastavku dobre profesionalne saradnje.